2024 július 20

OPUS – íme a negyedéves számok!

Az Opus Global Nyrt. ma tette közzé negyedéves jelentését 2024 első negyedévének számairól. A cég jelentős növekedési stratégiát folytat mind a belföldi, mind a nemzetközi piacon, beleértve az akvizíciókat és új partnerségek kialakítását. Az Opus Csoport 2024. I. negyedévét konszolidált szinten 1.065,09 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, amely minimális, mindössze 0,7%-os csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A saját tőke értéke, és így az egy részvényre jutó saját tőke értéke is növekedett. A negyedév végén 365,8 milliárdra forintra emelkedő saját tőke egy év alatt 2,8 %-os növekedést jelent.

OPUS – 11,23 milliárd forintos adózott eredmény 

Az Opus Global Nyrt. konszolidált, összes működési bevétele 144,04 milliárd forintra csökkent az év első három hónapjában. Ez 13,8 százalékos csökkenést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Ezzel egyidejűleg viszont a konszolidált, működési költségek is hasonló mértékben, 14,7 százalékkal csökkentek a bázisidőszakhoz viszonyítva, 129,65 milliárd forintra.  

Az üzemi eredmény (EBIT) is minimálisan, 4,7 százalékkal csökkent tavalyi év hasonló időszakához képest. Az Opus Global Nyrt. az EBITDA szintjén is 3,9 százalékos csökkenést mutatott fel. A konszolidált EBITDA-mutató így 24,67 milliárd forintra csökkent. A pénzügyi műveletekből jelentős 2,9 milliárd forint pluszt ért el a cégcsoport, így az adózás előtti eredmény is kimagasló mértékben növekedett. 

Az Opus Global Nyrt. 17,3 milliárd forint adózás előtti eredménnyel zárta a negyedévet, amely 16 százalékot meghaladó növekedést jelent 2023. első negyedévéhez képest. Az adófizetési kötelezettség teljesítését követően a Csoport a bázisidőszakhoz képest 3,6 százalékkal, 11,2 milliárd forintra tudta növelni az adózott eredményét.

Szegmensek teljesítménye 

Az elmúlt években az Opus Global Nyrt. gazdasági tevékenységének négy pillérévé az ipari termelés, az energetika, a turizmus, valamint az élelmiszeripar vált. Az ipari termelés szegmens a bázishoz képest 3,7%-kal magasabb, összesen 52,1 milliárd forint összes működési bevételt ért el 2024 első negyedévében, közel 4,2 milliárd forintos adózott eredmény mellett. A mezőgazdasági és élelmiszeripari szegmens árbevétele a bázisidőszakhoz képest 30 %-kal visszaesett, adózott eredménye ugyanakkor a bázisidőszak veszteségéhez képest most jelentős emelkedést mutatott, 2,1 milliárdos profitot ért el a szegmens.

A turizmus szegmensben a pénzügyi műveletek eredménye jelentősen változott, így 186 milliós mínusszal zárta a negyedévet a szegmens az adózott eredmény soron, az EBITDA ugyanakkor közel a duplájára emelkedett. Az energetika szegmens teljes, aggregált árbevétele 15,4 %-kal visszaesett, és most 58,3 milliárd forintot tett ki. Az EBITDA ugyanakkor több, mint 89 %-kal nőtt, az adózott eredmény pedig a bázisidőszaki mínusz után most jelentős, 4,9 milliárd forintos profitot mutatott.

Forrás: https://www.bet.hu/kib_hirek

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!