2024 július 20

Az olaj jövője – kiakadt az OPEC főtitkára 

Nagy port kavart a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdai jelentése. Az OPEC főtitkára, Haitham Al Ghais szerint az ilyen előrejelzések piaci volatilitáshoz vezethetnek és akár energiaválságot is okozhatnak. Az olajárak mozgása a hazai üzemanyagárak egyik legfontosabb mozgatórugója, ezért érdemes figyelni az olajpiaci tendenciákat és a legfrissebb híreket. Lássuk mit történt a héten! 

Nem kímélt minket az OPEC – továbbra is kitart a vágások mellett 

Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (ismertebb nevükön OPEC+) a júniusi találkozón fontos döntést hoztak. A csoport meghosszabbította a tavaly bejelentett termeléscsökkentéseket. A napi 1,65 millió hordós csökkentést még 2023 áprilisában jelentették be. Most ezt a vágást 2025 végéig meghosszabbították. Továbbá a csoport által novemberben bevezetett napi 2,2 millió hordós vágást is szeptemberig meghosszabbították. Utána fokozatosan fogják csökkenteni mindaddig, amíg 2025 szeptember végére teljesen meg nem szűnik. 

Hogyan reagált a piac, mi történt a héten? 

A termeléscsökkentések és azok betartása miatt már egyre nagyobb volt az elégedetlenség az OPEC csoporton belül is. Oroszország például áprilisban átlépte a termelési kvótákat annak ellenére, hogy más OPEC tagokkal együtt elkötelezte magát a termelés csökkentése mellett. Irakot is rendszeresen vádolták túltermeléssel.  

Bár az OPEC csoport találkozója után még zuhant egy nagyot az árfolyam, egészen a 77 dolláros szintig, azóta a bikáké a főszerep. A Brent típusú olaj árfolyama a találkozó után négyhónapos mélypontra ereszkedett, azóta viszont nagyot fordult a piaci szentiment. A bikák vették át a kezdeményezést, és kilőtt az árfolyam. A hét során már 83 dollár fölött is járt a Brent olaj jegyzése.  

Az IEA szerint az olaj iránti kereslet a tiszta energiára való átállás miatt csökkenni fog a jövőben, és a globális olajkereslet 2030 előtt tetőzni fog. Ez kiakasztotta az OPEC főtitkárát, aki azt állítja, hogy az összes korábbi keresleti csúcs előrejelzése hibásnak bizonyult. Az IEA előrejelzését irreálisnak tartja, amely negatívan befolyásolhatja a világgazdaságokat. Szerinte nem várható, hogy az olajkereslet az évtized végére tetőzik. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!