2024 július 20

Benzin – bekövetkezett, amitől mindenki tartott 

A forint szörnyű teljesítménye és az olajárak rohamos emelkedése egy olyan gyilkos kombinációt alkot, amely mellett szinte elkerülhetetlenné válik a magyarországi üzemanyagárak emelkedése. A napokban már beszámoltunk róla, hogy a piaci tényezők kedvezőtlen alakulása okozhat még meglepetéseket. Nem is kellett sokáig várni, hiszen a legfrissebb adatok szerint péntektől jelentősen drágul a benzin és a gázolaj árfolyama.  

Benzin – búcsút inthetünk a 600 forint alatti áraknak? 

A holtankoljak.hu legfrissebb beszámolója szerint a héten pénteken emelkedik mind a benzin, mind a gázolaj ára. Ez a benzin esetében bruttó 4, a gázolajéban pedig 5 forintos drágulást jelent. Péntektől tehát a következő átlagárakkal számolhatunk: 95-ös benzin: 594 Ft/liter, gázolaj: 601 Ft/liter.  

A forint gyengülése lesújtott a magyarországi üzemanyagárakra, miután az elmúlt két hét alatt az USD/HUF keresztárfolyam a 352-es szintről – ami egyébként 4 hónapos mélypontnak számított – felemelkedett egészen a 369-es szintig. A hazai fizetőeszköz gyengülését egy ideig még ellensúlyozta az olaj világpiaci árának csökkenése. Mostanra viszont összecsaptak a hullámok Magyarország felett, és elkerülhetetlenné vált a drágulás.  

Mi történt az olajjal? 

A Brent típusú olaj árfolyama a június elején négy hónapos mélypontra ereszkedett, azóta viszont nagyot fordult a piaci szentiment. Bár az OPEC csoport találkozója után még zuhant egy nagyot az árfolyam, egészen a 77 dolláros szintig, azóta a bikáké a főszerep. Az elmúlt hat kereskedési napból 4-et zöldben zártak, és a szerdai kereskedés során már a 83 dollárt is átléptük. Vajon mi lesz a magyarországi benzinárak sorsa? Búcsút inthetünk a 600 forint alatti üzemanyagáraknak, vagy a mostani csak egy átmeneti állapot, és később folytatódhat majd az enyhülés?  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!