2024 július 19

Benzin – rendkívüli drágulás, azonnal rohanjunk tankolni? 

A mozgatórugók gyilkos kombinációjának csapdájába szorult Magyarország. Úgy tűnik búcsút inthetünk a 600 forint alatti átlagáraknak, legalábbis a gázolaj esetében. A benzin átlagos árfolyama a mai drágulást követően is még a kritikus szint alatt tudott maradni. A hazai üzemanyagárak árfolyamában bekövetkező változásokról általában hétfőn és szerdán kapunk jelentést. A holtankoljak.hu azonban rendkívüli módon a hétfői nyitást követően már keddre is prognosztizált változást. Ennek megfelelően ma tovább drágultak az üzemanyagárak – a benzin 3, a gázolaj pedig 7 forinttal. Mától az alábbi átlagárakon tankolhatunk: 95-ös benzin: 598 Ft/liter, gázolaj: 613 Ft/liter.  

Bekövetkezett, amitől tartottunk – új időszámítás kezdődhet a magyar kutakon? 

Már korábban is felhívtuk a figyelmet arra, hogy a forint utóbbi napokban tapasztalt gyengélkedése rossz hatással lehet a magyarországi üzemanyagárakra. Bár akkor még az olaj világpiaci árában bízhattak a sofőrök, mostanra már ott is a bikák vették át az irányítást. Nem sokkal az OPEC csoport találkozója után az olajárak rohamos emelkedésbe kezdtek. Az elmúlt 9 kereskedési napból 7-et zöld gyertyával zártak, és úgy néz ki, hogy a mai kereskedés sem lesz kivétel. Ez alatt pedig a Brent árfolyama a négyhónapos mélypontnak számító 76,8 dollárról 85 fölé emelkedett.  

Ezen felül a forint gyengülése is lesújtott a magyarországi üzemanyagárakra. A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben az elmúlt három hét alatt a 352-es szintről – ami egyébként 4 hónapos mélypontnak számított – felemelkedett egészen a 374-es szintig. Ilyen rosszul utoljára tavaly októberben állt a hazai fizetőeszköz. Bár a hétfői kereskedés során visszafoglaltunk némi területet, ez egyelőre kevés ahhoz, hogy megakadályozza a hazai üzemanyagárak emelkedését.  

Benzin – Mire számíthatnak az autósok? 

Rájár a rúd az autósokra, hiszen a mozgatórugók gyilkos kombinációja – forint gyengélkedése és az olajárak emelkedése – lesújtott Magyarországra. Június első hete óta a benzin árfolyama átlagosan 8, míg a gázolajé 17 forinttal drágult. Hacsak nem következik be hirtelen fordulat a legfontosabb mozgatórugók piacán, akkor fájó búcsút inthetünk a 600 forint alatti átlagáraknak. Mivel május elején a MOL bejelentette, hogy a nagykerárak tekintetében történő változtatások – amelyeket eddig heti két alkalommal jelentettek be – most gyakoribbá válhatnak, így még akár ezen a héten is érhet minket meglepetés.   

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!