2024 június 20

Állampapír – hatalmas küzdelem az élen, közeleg a trónfosztás? 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) heti rendszerességgel publikálja az állampapírok bruttó értékesítési adatait. Az elmúlt hetek során egyértelmű csökkenő tendencia mutatkozott, hiszen a lakossági befektetők egyre kevesebb pénzt helyeztek el az állampapírokban. Szegényes értékesítési adatok jellemezték a 20. hetet is, az összeértékesítés alig haladta meg a 40 milliárd forintot. Ez pedig jelentős visszaesést jelent a korábbi időszakokhoz képest, amikor a PMÁP egymagában nagyobb számokat tudott felmutatni. Viszont a szakértőket meglepetésként érte, hogy az idei nagy kedvenc vészesen közel került a trónfosztáshoz. Te is követed a lakossági trendeket? Mutatjuk melyik papírt rohamozzák a befektetők! 

Állampapír – új vetélytársat kapott a FixMÁP, jöhet a trónfosztás? 

A 2024-es év sztárpapírja lett az idén bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), amely 3 éven keresztül évente fix 7 %-os kamatot fizet. Lehetőséget biztosít tehát arra, hogy viszonylag hosszútávon kössük le a megtakarításainkat a jelenlegi infláció feletti kamatozás mellett. Ez tehát elnyerheti tetszését azon a befektetőknek, akik nem kedvelik a nehezen belátható időtávú befektetéseket. Rövidebb futamidő, fix kamatozás most a nyerő. Bizonyítja ezt az is, hogy az eddig egyeduralmat élvező FixMÁP-ot a múlt héten majdnem leelőzte az egyik vetélytársa, az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP).   

A trónfosztásra viszont még várni kell. A 20. heti értékesítési adatok alapján a dobogó legfelső fokára ismét is a FixMÁP állhatott fel a maga 12,2 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. Azonban érdemes lesz odafigyelni a veszélyesnek mutatkozó vetélytársa, az 1MÁP-ra is, hiszen 11,8 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiséget tudott feljegyezni. 

A lista alján kullog a PMÁP – már senkinek nem kell az egykori sztárpapír 

A harmadik helyre a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) futott be, a maga 7,3 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A sorban következő értékpapírok: Kincstári Takarékjegy (5,5 mrd Ft), Prémium Magyar Állampapír (3,5 mrd Ft), Magyar Állampapír Plusz (0,1 mrd Ft). Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.   

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!