2023 december 11

Esik a forint a fontos döntés után!

Mint arról tegnap mi is írtunk, igencsak fontosnak érkezett a forint szempontjából a mai nap. Ma tartotta ugyanis kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A jegybank monetáris politikája egyértelműen kiemelt szerepet tud betölteni a forint piaci megítélésében. Végül meglehetősen nagyot lazított a jegybank, jelentősen visszavágta a testület az alapkamatot.

Forint – esés a 75 bázispontra

A 2 órakor megjelent döntés szerint az MNB 13 %-ról 12,25%-ra csökkentette az alapkamatot. Az alapkamat a szeptemberi kamatdöntés óta újra irányadó eszköz, akkor olvadt ugyanis össze a közel egy évig irányadónak számító egynapos betéti tenderrel. A 75 bázispontos csökkentésnél vannak, akik jóval kevesebbre számítottak. Az ING általunk is idézett elemzése például 25 bázispontot kamatvágást várt októberre, ennél jóval jelentősebb lett tehát a jegybanki lazítás. Nemsokára kezdődik majd a Virág Barnabás alelnök által tartott háttérbeszélgetés, ekkor jóval többet megtudhatunk a döntés mögött meghúzódó indokokról.

Az azonban biztos, hogy a piac első reakciója nem a forint számára kedvező volt, a döntés nyilvánosságra kerülése után ugyanis alaposan megugrott az EUR/HUF keresztárfolyam. Fél három körül 383 környékén ingadozott az euróárfolyam, úgy, hogy ma 381 alatt is járt a devizakereszt árfolyama. Hozzá kell tenni természetesen azt is, hogy az elmúlt napokban pedig látványosan erősödött a forint. Kérdés, hogy a háttérbeszélgetés után, illetve a következő napokban hogyan értékelik a hazai központi bank mai döntését a piac, illetve az elmezői kommentárokat is érdemes lehet majd elolvasni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!