2023 december 10

Forint – megszólaltak a profik, 375-ös euró jön?

A szeptember végi kamatdöntő ülésen összeért Magyarországon a tavaly októberben bevezetett egynapos betéti tender, valamint az alapkamat. Így a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése által már korábban is vázolt forgatókönyv teljesült, miszerint szeptemberre érheti el az irányadó ráta újra a 13 %-os szintet. Kérdés, hogy innen hogyan tovább – van, aki az októberi ülésen már csak 25 bázispontos kamatcsökkentést vár. Mindez pedig a hullámzóan mozgó forint árfolyamát is érintheti.

Jegybanki politika – lassabb lazulás jöhet

A forint szempontjából az MNB monetáris politikájának alakulása kifejezetten lényeges. Nagyon jelentősen befolyásolja ugyanis egy adott deviza befektetői megítélését, hogy milyen kamatszint tartozik hozzá, azaz mennyire éri meg befektetni vagy pozíciót felvenni az adott devizában. Ráadásul a jegybank a forint keresletére és kínálatára is hathat eszközeivel. Az MNB elsődleges célja azonban az infláció letörése, és ennek megfelelően alakulhat a kamatpálya is.

Virovácz Péter, az ING elemzője a Portfolio.hu-n megjelent írás szerint 25 bázispontos kamatcsökkentést vár csupán a következő kamatdöntő ülésen. Látnak a banknál ugyanakkor esélyt 50 bázispontos vágásra, de szerintük az óvatosság a kisebb ütemű lazításra motiválhatja a Monetáris Tanácsot. A ING-nél azzal számolnak, hogy decemberre 8 % alá is csökkenhet az infláció, de 2024 egészében még elérheti az 5,1 %-ot. Ez utóbbi még mindig bőven a jegybanki célsáv felett van.

Forint – erősödést várnak

A forint árfolyamára vonatkozóan is megfogalmazott előrejelzést az ING, méghozzá igen optimistát. Szerintük év végére összejöhet a 375-ös euróárfolyam, ami jelenleg néhány százalékos felértékelődéssel lenne elérhető. Erre az adhat lehetőséget az elemzés szerint, hogy a piac nem számít már jelentős további forintgyengülésre, és a jelenlegi magyar kamatszint még mindig magas régiós összehasonlításban is. 2024 közepére 365-ig süllyedhet az EUR/HUF kurzus, jövő év végére pedig 370-es eurót várnak az ING szakértői.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!