2024 július 25

Forint – nem semmi mozgások, váltsunk eurót?

Tegnap még arról írhattunk, hogy a forint folytatta a megelőző napokban elkezdett erősödését, és távolodik a több havi mélyponttól. Aztán hirtelen gyengülés kezdődött, egészen 392 fölé szökött újra az EUR/HUF keresztárfolyam. Azóta pedig újabb erősödést láthatunk, meglehetősen nagy tehát a volatilitás a magyar fizetőeszköz piacán.

Jó hírek, rossz hangulat

A Financial Times-ban tegnap jelent meg, hogy Magyarország akár november végéig hozzájuthat a neki járó európai uniós forrásokhoz. Feltéve, ha a magyar kormány támogatja az év végén esedékes közös költségvetési kiigazítást, és az Ukrajnának szánt segélyeket. Az információkat a Reuters is közölte, amely növeli azok relevanciájának esélyét. Az uniós források kérdése kétségkívül nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy mennyi deviza áramlik be az országba. Különösen igaz ez egy olyan gazdasági helyzetben, aminek következtében a költségvetési hiány igencsak magasra kúszott.

A forint szempontjából ugyanakkor a nemzetközi piaci hangulat is meghatározó. Főleg, ha ez éppen a nagy jegybankok monetáris politikájától függ. Az, hogy a Fed milyen politikát folytat, a devizapiacra, és így a forintra is hatással lehet a korábbi elemzések szerint is. Márpedig mostanában inkább esést látunk a piacokon, ha ez a mai napra egyelőre nem is jelenthető ki. A borús kinti hangulat pedig nehezítheti a sérülékeny devizák erősödését.

Forint – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai technikai elemzése segítségünkre lehet a forint grafikonjának értelmezésében. Az elemzés szerint a 394-es szintről fordult le újra a napokban a görbe, ezzel folytatva az emelkedő háromszögben történő mozgását. Az emelkedő trend szerintük még ép és egészséges, a 382,8 körül törhetne meg a trend. Az alakzat vége november végéig mindenképp bezárul, így a pár dönteni fog, hogy letöri az emelkedő trendvonalat, vagy felfele fog kitörni – írják. Felül a 406,25 egy erős szint, már a forint vételi hely lehet önmagában az elemzés alapján. Ellenállásnak a 394,53, a 398,43 és a 406,25 lettek megjelölve, míg támasz a 382,8, a 375, a 367,2, valamint a 359,4 lehetnek.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!