Nagyot esett ma a forint árfolyama, de továbbra sem szabad elfeledkeznünk a jegybank elkötelezettségéről sem.

Nagy utat járt be eddig idén az euróárfolyam, és ez különösen igaz az utóbbi hónapokra nézve. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is támogatja a pénzpiaci stabilitást, mely mellett legutóbb kedden kötelezte el magát a jegybank. Ugyanakkor két másik tényező komoly problémát okozhat – az uniós pénzek befagyasztása és az emelkedő gázárak a gyengülés irányába is lökhetik a magyar fizetőeszközt, ahogyan azt ma is láthattuk.

Uniós pénzek – komoly lehet a baj

Ahogyan azt megírtuk, ma meglehetősen aggasztó hírek érkeztek az uniós források kapcsán. Több mértékadó német lap is úgy értesült ugyanis, hogy az Európai Bizottság 7,5 milliárd eurónnyi forrás megvonását javasolja az Európai Tanács felé. Korábban arról olvashattunk, hogy hajlik felé a Bizottság, hogy bizonyos feltételekkel feloldja a hazánknak járó pénzek zárolását, ezért is érkezett hideg zuhanyként a hír a piacokra. Míg délelőtt 405 körül járt az EUR/HUF kurzus, addig a hír megjelenése után villámgyorsan 410 fölé emelkedett az euróárfolyam, és a magyar tőzsde is esésbe kezdett.

Az uniós források sorsa aggaszthatja a befektetőket (www.shutterstock.com)

Nemcsak az uniós források sorsa lehet most zavaró a forint piacán. Úgy tűnik, hogy megállt a holland tőzsdén a gáz árfolyamának esése – míg 2 hete 100 euró alá esett az irányadó gázár, addig ma 130 euró felett is állt a jegyzés. Bár természetes korrekciónak is betudható az árfolyam emelkedése, mégis növeli ez Magyarország energiaszámláját. Ráadásul a földgázért devizában fizet az ország, bár hozzá kell tennünk, hogy az MNB jelenleg állja a szükséges devizaforrás döntő részét Virág Barnabás alelnök október közepi bejelentése szerint.

Van támasz

Az árfolyamra nézve a fenti két, éppenséggel negatív tényező lehet most fókuszban, azonban számos egyéb tényező is befolyásolhatja a magyar fizetőeszköz árfolyamát. Érdemes figyelembe vennünk, hogy bár a mai napon valóban nagyot gyengült a forint, ami ijesztő lehet, de az MNB továbbra is elkötelezett a pénzpiaci stabilitás fenntartása mellett. Virág Barnabás a tegnapi kamatdöntés után is jelezte, hogy a rendkívüli eszközöket a kockázati megítélés trendszerű javulásáig alkalmazza, mindez pedig továbbra is komoly támaszt nyújthat a negatív tényezők közepette is a forint számára.

Virág Barnabás tegnapi tájékoztatója

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!