Jöhet az uniós pénzek befagyasztása a FAZ értesülései szerint.

Nagyon szépen indult a mai nap a magyar tőzsdén és a forint piacán. Utóbbi szép erősödést mutatott be a tegnapi határozott jegybanki kommunikáció után, a BÉT-en pedig az OTP és a Mol vezette az emelkedést. Mindez azonban hamar eltűnt, amikor kiszivárgott: az Európai Bizottság 7,5 milliárd eurónnyi forrás befagyasztására tesz javaslatot az Európai Tanács számára.

Baj lehet a pénzekkel

A Franfkturter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülése szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tájékoztatta a döntésről az Európai Parlament frakcióvezetőit. A hír, amely 7,5 milliárd forintnyi forrásbefagyasztásról szól azt jelentheti, hogy nem sikerült előrébb lépni a magyar kormánynak a tárgyalások során, hiszen eredetileg is ekkora forrásmegvonást helyezett kilátásba az Európai Bizottság. Ráadásul a korábbi hírek éppen arról szóltak ,hogy végül ha később is és feltételekhez kötve is, de megkaphatja Magyarország a helyreállítási alap és a közös költségvetés ezen forrásait. A mostani helyzetben a több ezer milliárd forintnyi devizaforrás kérdése kulcsfontosságú lehet Magyarország számára, ezért a folyamat kezdete óta figyel minden kisebb hírt is a piac.

A FAZ értesülésének megjelenése után zuhanórepülésbe kapcsolt a forint árfolyama és a magyar tőzsde is. Nem nevezhető meglepőnek a tőzsdei reakció, hiszen az utóbbi napokban, hetekben éppen az uniós pénzekről való megállapodás reménye fűthette a hazai eszközök árazását, az országspecifikus befektetői megítélés javulását. Érdemes természetesen a konkrét bejelentéseket, híreket megvárni, de az biztos, hogy nem marad tőzsdei és devizapiaci reakció nélkül továbbra sem az uniós források körüli helyzet.

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/f-a-z-exklusiv-bruessel-fuer-harten-kurs-gegen-ungarn-18481762.html