Már nem kell sokat várni a döntésig.

Április óta szinte folyamatosan forró téma az uniós források kérdése. Magyarország esetében ugyanis életbe léptette az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust, amely alapján rengeteg uniós pénz függeszthető fel megállapodás hiányában. A kormány hónapok óta tárgyal azért, hogy végül megkapjuk a helyreállítási alap és a közös költségvetés forrásait, lassan pedig eljöhet a várt bejelentés is.

Régi történet…

Az április óta tartó huzavona meglehetősen sok állomást jelentett – több levélváltás is volt a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Magyarország végig elkötelezett maradt a megállapodás megszületése mellett, ennek köszönhetően számos (jelenlegi ismereteink szerint szám szerint 17) vállalást tett az eljárás megszüntetése érdekében. Johannes Hans költségvetési biztos szeptemberi nyilatkozata kulcsfontosságú volt – ekkor ugyan 7,5 milliárd eurós forrásmegvonást javasolt a Bizottság, de 2 hónapos határidőt adott a kormánynak a vállalások teljesítésére.

Ez november 19-én jár le, így alaposan felgyorsultak az események. Tegnap egészen ellentétes nyilatkozatokat közölt a sajtó az esélyekről, az azonban biztosnak látszik, hogy november utolsó napjaiban hozza meg a végső döntést az Európai Bizottság. Sok tényezős folyamatról van szó, az Európai Parlament nyomásgyakorlása, a vállalások gyakorlati teljesítésének állása is befolyásoló lehet. Ha fel is oldódnak a források, a megjelent hírek szerint ezek gyakorlati folyósítása a vállalások teljesítésének ütemében történhet, így korántsem lehetünk továbbra sem teljesen biztosak az uniós pénzek megérkezésével kapcsolatban.

… nagy tét

Ha meg akarjuk tudni, hogy mennyire nagy is a tétje a fenti folyamatnak, elég egy pillantást a most éppen erősödő forint árfolyamára, vagy a nagyobb magyar részvények értékeltségére vetnünk. A korábbiakban is többször jelentős árfolyam mozgást váltott ki egy-egy hír az uniós források kapcsán, hiszen több ezer milliárd forintról van szó. Ráadásul mondani sem kell, hogy nem a korlátlan gazdasági fellendülés és a szinte kamatok nélküli forráshoz jutás jellemzi a mostani gazdasági környezetet – ebben az időszakban különösen fontos lehet az ország számára a gigantikus mennyiségű devizaforrás megszerzése.