3600 milliárd forint a tét.

Hónapok óta az egyik legfontosabb téma Magyarországon az uniós források körüli vita a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A jogállamisági mechanizmus megindításával ugyanis bizonytalanná vált a hazánknak járó az EU-s pénzek sorsa. Ennek megfelelően intenzív tárgyalásokat folytatott a kormány a testülettel, a két fél számos szakmai és politikai egyeztetésen van túl. Bár már számos levélváltás is történt, ma 10:30-kor jelentette be az Európai Bizottság álláspontját Johannes Hahn költségvetési biztos. Úgy tűnik, kap az ország 3 hónap haladékot, de utána jelentős forrásoktól is eleshetünk.

Jelentős forrásmegvonás került kilátásba

Mindeddig többnyire optimistán nyilatkoztak a kormányzati szereplők a megállapodás kapcsán. Tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy minden vitás pontban sikerült kompromisszumra jutni, és a kabinet nyugodt a vasárnapi bejelentéssel kapcsolatban. Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter pedig néhány órája megerősítette, hogy hétfőn a Parlament elé kerülnek a Bizottsággal folytatott tárgyalás során ígért jogszabály-módosítások. A tét hatalmas, több ezer milliárd forint sorsáról zajlottak az egyeztetések.

Johannes Hahn a tájékoztatóan először ismertette az eljárás eddigi folyamatát és a tárgyalások során felmerült magyar vállalásokat, beleértve a korrupcióellenes hatóság felállítását is. Bár pozitív folyamatokat észlel a Bizottság, végül 3600 milliárd forintnyi uniós forrás megvonását terjeszti elő az Európai Tanács számára azzal a kiskapuval, hogy elkerülhető a forrásvesztés, ha a következő 3 hónapban gyakorlatban is megvalósulnak a kormány ígéretei.

Címlapkép forrása: Shutterstock