Jócskán 410 alatt az euróárfolyam, optimistábbak lehetnek a befektetők az uniós források sorsával kapcsolatban.

Meglehetősen volatilis a forint mozgása az utóbbi időszakban, és ez a tegnapi napra fokozottan igaz volt. Az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások eredménye kapcsán ugyanis nagyon rövid időn belül két, egymással ellentmondó megnyilatkozás került nyilvánosságra, ennek hatására pedig megrángatták a forintot. Ma viszont egyelőre úgy tűnik, jó napja van a magyar fizetőeszköznek, jócskán 410 alá süllyedt az EUR/HUF kurzus.

Ellentmondó információk

Mint tegnapi cikkünkben is megírtuk, egy, a magyar jogállamiságról is jelentést készítő politikus nyilatkozata esést okozott a forint piacán, a Reuters információja a magyar források idei felszabadításáról viszont már erőt adott a hazai pénznemnek. Hónapok óta kulcskérdés a forint megítélése szempontjából is, hogy végül Magyarország megkapja-e a járó forrásokat a helyreállítási alapból, valamint a közös költségvetésből.

Továbbra is az uniós források körüli huzavona foglalkoztatja a piacokat (www.shutterstock.com)

Minél inkább közeledünk az év végéhez, annál égetőbb kérdés lehet az uniós pénzek sorsa. November 19-ig kapott ugyanis a kormány határidőt a vállalások teljesítésére, és ezután születhet majd döntés a forrásokról. Értelemszerűen reagál így erőteljesen a piac minden ezzel kapcsolatos hírre, hiszen több ezer milliárd forintnyi, ráadásul deviza forrásról van szó.

Segít a jó hangulat

A forint mai erősödése a fentiekbe vetett optimizmus mellett a kiváló nemzetközi hangulatnak lehet köszönhető. A világ tőzsdéin növekvő kockázati étvágy pozitívan hathat a forinthoz hasonló régiós devizákra, ráadásul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kitartóan érvényben tartja rendkívüli intézkedéseit a pénzpiaci stabilitás érdekében. A kérdés, hogy mindez meddig marad fenn; Virág Barnabás alelnök szavai szerint egészen addig, amíg nem javul számottevően az ország kockázati megítélése.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!