Számos pozitív folyamatot azonosíthatunk, mégsem jelenthető még ki, hogy itt a fordulat.

Sok mutató alapján mérhető az országspecifikus befektetői megítélés, mégsem alkalmas egyik sem arra, hogy teljes körű képünk legyen a piaci szereplők hozzáállásáról. Hagyományosan azonban érdemes (az egyébként jelenleg csökkenő) állampapírhozamok mellett a magyar fizetőeszköz árfolyamát, illetve a legnagyobb hazai blue chip, az OTP tőzsdei mozgását figyelni, melyek általában  jó lakmuszpapírként szolgálnak. Mindezek alapján némileg optimisták lehetünk, azonban korai lenne még kijelenteni, hogy a helyreállt a teljes bizalom.

Külső és belső tényezők – van javulás

A forint árfolyama elhagyta az október közepi mélypontokat, jelenleg a 400-as szinttel küzd az euróval szemben, egyelőre változó sikerrel. A hazai pénznemet jelentősen segítették a rendkívüli jegybanki intézkedések; az egynapos betéti tender, a devizalikviditást nyújtó swapeszköz és az, hogy az MNB biztosítja az energiabeszerzéshez szükséges deviza döntő részét. A gázárak szinte folyamatos csökkenése, a dollár gyengülése is hozzájárulhattak a forint erejéhez, ahogyan a nemzetközi hangulat általános javulása is.

Látszanak a tőzsdén és a devizapiacon is a fellélegzés jelei

Az OTP részvényeinek árfolyama pénteken 10000 fölött zárt, sok hónapos csúcsai körül mozog a bankpapír. Az előbb ismertetett általános tényezők mellett az OTP-t segíthette a kiváló harmadik negyedéves jelentés, valamint az orosz-ukrán háború miatti feszültség részleges csökkenése is. Az OTP részvényesei bízhatnak abban, hogy hamarosan valóban bejelentés érkezik egy üzbég bank megvásárlásáról. Az akvizíció a konkrét jelentősége mellett mutathatja, hogy a válság ellenére sincsenek likviditási, tőkemegfelelési gondja a nagybanknak. És természetesen maga az erősebb forint is lendíthetett a legnagyobb forgalmú hazai részvény megítélésén.

Érdemes még résen lenni

Kétségtelen, hogy a forint és az OTP árfolyam-alakulása azt jelezheti nekünk, hogy javult az ország kockázati megítélése. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy számos kockázat továbbra is jelen van. Ide sorolhatjuk magától értetődően a szomszédunkban dúló fegyveres konfliktust, a továbbra sem csökkenő inflációs nyomást, a fejlett világ döntő részén jelenlévő recessziós félelmeket. Ráadásul az uniós pénzekről továbbra sincs biztos megegyezés, bár a kormánytagok nyilatkozati alapján lehet ok optimizmusra. Mindenesetre érdemes lesz a továbbiakban is figyelni ezen két eszköz árfolyamát, amelyekből következtethetünk a befektetői megítélésünkre – a javuló tendenciának pedig külön örülhetünk ebben a változó piaci környezetben.

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/11/jelentos-uzbeg-bankot-vehet-az-otp-kozolte-orban-viktor-a-turk-tanacs-uleserol

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!