Nagyon nem mindegy az infláció szempontjából sem a válasz.

Úgy tűnik, hogy egy jelentős őszi gyengülési, majd erősödése hullám után visszatértünk a forinttal kapcsolatban a klasszikus kérdéshez: vajon 400 alatt vagy 400 felett ver gyökeret az EUR/HUF kurzus? A válasz számos tényezőtől függhet, az azonban biztos, hogy minden kimenetel jelentős hatással bír közvetetten a mindennapjainkra is.

Ingadozás

A forint árfolyamának alakulására alapvető befolyással voltak a jegybank lassan egy hónapja bejelentett rendkívüli intézkedései; az egynapos betéti tender, a devizalikviditást nyújtó swapeszköz, az energiabeszerzésre fordított deviza döntő részének biztosítása meg is tette a hatását. A történelmi mélypontoktól ugyanis nagyon távol került a forint a főbb devizákkal szemben, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fellépése tehát effektívnek bizonyult a pénzpiaci stabilitás szempontjából.

Az MNB rendkívüli fellépése fordított a forint árfolyamán (www.shutterstock.com)

Nemcsak a jegybanki intézkedések és azok fennmaradásának időtartama okozhat ugyanakkor mozgást. Az uniós forrásokról való megegyezés sokat lendíthetne az ország kockázati megítélésén, ahogyan a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása is. A nemzetközi piacokon uralkodó széljárás sem semleges a sérülékeny devizák szempontjából, és mindenképpen érdemes továbbra is közelről figyelnünk az orosz-ukrán háború alakulását is. Leginkább az előzőek összegzett hatása döntheti el jelenlegi tudásunk alapján, hogy folytatva az erősödést a 350-es euróárfolyam is lehetséges, vagy pedig újabb gyengülési hullámmal további mélypontok érkeznek.

Áttételes hatások

A forint árfolyama egyáltalán nem csupán a magyar fizetőeszközzel kereskedők számára érdekes. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a héten publikálta, hogy októberben 21,1 %-os volt idehaza az infláció – mindebben a gyengülő forint is szerepet játszott. A hazai pénznem árfolyama határozza meg ugyanis részben az importcikkek árát, az exportcikkeinknek a keresletét, és az általános befektetői megítélésére is hatással van. Az ország és a lakosság devizaadóssága nem túl magas ugyan, az infláción és a piaci hangulaton keresztül mégis jelentős áttételes hatásokkal jár tehát a forint gyengülése, vagy éppen erősödése.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas.