Fontos hetek előtt állunk a nagy forintmozgások után.

Alighanem a forint elmúlt időszakban mutatott mozgása jó időre bevésődik a magyar fizetőeszköz piacán aktív befektetők fejébe. Kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt még mélypontot mélypontra halmozva került 434 fölé az EUR/HUF keresztárfolyam, a héten viszont már 400 alatti euróárfolyamot is láthattunk. A következő hetek kiemelt jelentőségűek is lehetnek, érdemes lesz figyelni.

Jegybank, uniós pénzek

Mint azt tudjuk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) október 14-én rendkívüli intézkedéseket jelentett be a pénzpiacok stabilitásának érdekében. A jegybank egynapos betéti tenderrel, devizalikviditást nyújtó swapeszközzel és az energiaszámlához szükséges deviza döntő részének biztosításával lépett közbe, mostanra kijelenthető, hogy jelentős sikerrel. Nagyon fontos lehet azonban, hogy meddig tartja fent az intézkedéseit az MNB, Virág Barnabás alelnök szavai alapján egészen addig, amíg nem javul számottevően az ország kockázati megítélése.

Szintén érdemes figyelni az uniós forrásokról szóló egyeztetések alakulására. A forint például pénteken szép erősödést tudott bemutatni azután, hogy közölték az Integritási Hatóság vezetőinek névsorát. Egyre közelebb az év vége, így az is, hogy véglegesen kiderüljön, hogy mennyi uniós forrást kap Magyarország. Az országba beáramló nagy mennyiségű deviza megléte vagy hiánya kulcsfontosságú lehet a befektetői megítélés szempontjából.

Jön az inflációs adat

A forint árfolyamára ugyanakkor még számos tényező hathat, még akkor is, ha kétségtelenül az előbb részletezett szempontok körül foroghatnak most a piaci szereplők gondolatai. A nemzetközi hangulat alakulására, a dollár árfolyamára, valamint a gazdaságpolitikai intézkedéseket sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hosszútávú sorsdöntő szempontok mellett ugyanakkor sokat számíthat a holnapi inflációs adat is – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán 9 órakor közli a hazai árszínvonalra vonatkozó adatát. A forint reakciója attól függhet, hogy mik az előzetes befektetői várakozások és ehhez képest milyen lesz az adat, az azonban tankönyvi tény, hogy a hazai pénznemnek az inflációs nyomás csökkenése segíthet hosszútávon.

Fontos lehet a honlapi inflációs adat is (www.shutterstock.com)

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas.