Nagyokat ugrik és esik a forint a felemás környezetben.

Keddi cikkünkben már megemlékeztünk róla, hogy meglehetősen volatilisre sikerült az októberi hónap a magyar fizetőeszköz árfolyamának szempontjából. Úgy tűnik, hogy egyelőre a november sem hoz ebben változást, a forint ugyanis jelentős mozgásokat produkál mindkét lehetséges irányba. Mindez pedig az árfolyamot alakító tényezők ambivalens mivoltára vezethető vissza leginkább.

Jó hírek, rossz hírek

A forint szempontjából egyértelműen támogató jelenleg a jegybanki politika. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis továbbra is életben tartja az október közepén meghirdetett rendkívüli eszközeit a pénzpiacok stabilizálása érdekében. Ráadásul az MNB vezetése nyíltan kommunikálja is szándékait – Virág Barnabás alelnök legutóbbi nyilatkozata szerint a jegybank minden eszközzel, bármi áron fellép az árstabilitás elérése és a stabilitás megőrzése érdekében. Emellett a jegybankár további monetáris szigorításokra is tett utalást a transzmissziós hatások fokozásának érdekében.

A dollár erősödése nem tesz jót a forintnak (www.shutterstock.com)

Nemcsak jó hírekkel kell azonban számolnia a piacnak; elbizonytalaníthatja a befektetőket, hogy még mindig nincs biztos döntés az uniós forrásokról, és a nemzetközi befektetői hangulat is igen ingadozó. Utóbbinak egyik alkotóeleme a dollár elképesztő erősödése, ami rossz hír a sérülékeny devizák számára. Az orosz-ukrán háború okozta aggodalom sem tesz jót a hazai pénznem megítélésének, és a hazai makrogazdasági folyamatok (magas infláció, növekedés lassulása) is a forint elleni spekulációra adhatnak okot. Ugyanakkor a gázárak esése javítja az ország folyó fizetési mérlegét, ami kulcsfontosságú a forint szempontjából.

Ingadozás

Jól látható, hogy számos, egymással ellentétes hatású tényező befolyásolhatja most a forint árfolyamát. Ennek lehet a következménye az, amit most látunk a piacon – napon belül is jó pár forinttal változik az euróárfolyam, ez a fajta hektikusság pedig nehezen kiszámítható teszi a forint további útját. Technikai szemmel nézve a forint erősödését az támogatná, ha a lélektanilag is fontos 400 forintos szint alá lenne képes süllyedni az EUR/HUF kurzus, a 410 feletti szintek ugyanakkor további gyengülés lehetőségét is jelenthetik.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/11/mnb-stabilitasunk-es-novekedesi-kepessegunk-megorzese-a-kulcs

Címlapkép forrása: Shutterstock