Robog az infláció, jöhetnek az újabb árstopok.

Ma 9 órakor közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a friss inflációs adatokat. Túl sok örömünk nem lehet bennük, újabb csúcsra tört a pénzromlás Magyarországon, egy év alatt átlagosan 21,2 %-kal lett drágább a fogyasztói kosár. Mindez rossz hír a háztartások vásárlóerejére nézve, nagyon messze került az infláció a jegybanki célsávtól.

Szárnyaló árak

Talán a legfontosabb részlet, hogy az egy évvel ezelőttihez képest az élelmiszerek 40 %-kal, a háztartási energia pedig 64,4 %-kal drágult. A mindennapi élethez az egész lakosság számára nélkülözhetetlen termékek tehát az átlagos inflációt is jóval meghaladó mértékben drágultak, ami már jelentősen gyengítheti a háztartások pénzügyi helyzetét. A pénzromlás növekedése így könnyen vezethet a megtakarítások csökkenéséhez, vagy bizonyos esetekben az életszínvonal romlásához is.

Tovább szárnyal az infláció Magyarországon (www.shutterstock.com)

Kérdés persze, hogy meddig tart még fokozott inflációs nyomás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis kamatemeléseivel igyekszik tompítani a folyamatot. A jegybanki célsávtól, amely 3 % +-1 %, nagyon messze van ugyanakkor a hazai infláció – ezzel nem vagyunk egyedül, sem Európában, sem az Egyesült Államokban nincsenek az optimális mederben az árak. Ugyanakkor egyre jelentősebb az esély a fordulatra, miután a magas árak már a fizetőképes kereslet csökkenését hozzák magukkal – ahogy mondani szokták, a magas infláció legnagyobb ellenszere a magas infláció maga.

Árstopok – lehet találgatni

Az biztos, hogy a jelenleg ismert árstopok december végéig biztosan fennmaradnak, hiszen mind az élelmiszerárstop, mind a benzinárstop meghosszabbításra került a 2022-es év végéig. Már bejelentésre került azonban, hogy újabb árstopok érkeznek, bár egyelőre nem tudni, hogy milyen termékeket érint – annyit azonban közöltek már, hogy a legjobban, 40 %-nál is jobban dráguló élelmiszerek esetében jöhet újabb kormányzati beavatkozás. Ha csak az októberi éves drágulást nézzük, akkor valószínűleg a tojás (87,9 %), a kenyér (81,4 %), a tejtermékek (75,4 %), a sajt (74,7 %), a vaj (71,6 %), és a száraztészta (58,6%) lehetnek leginkább versenyben.

https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20221107/friss-infok-az-arstop-boviteserol-elarulta-a-kormany-terveit-nagy-marton-1130667

Címlapkép forrása: Shutterstock