Kevesebb, mint harmadára esett a gázár.

A nyár végén egyre vészjóslóbb előrejelzéseket hallhattunk az európai télre vonatkozóan. Nem volt biztos, hogy lesz-e elegendő földgáz a fűtéshez és a gazdaság működtetéséhez, illetve a meglévő gázra is horrorisztikus árakkal kezdtek számolni az elemzők. Azóta nagyot fordult a világ – a legnagyobb kérdés most az lehet, hogy hogyan érintheti mindez a lakossági rezsicsökkentést.

Jelentős fordulat

Augusztus végén az irányadó holland gáztőzsdén egy megawattóra gáz ára 350 euró közelébe emelkedett, ami nagyjából tízszerese volt a tavalyi áraknak. Egyértelmű, hogy ilyen mértékű áremelkedést nehezen bírnak ki a gazdaságok, így az országok sorra hozták az energiaválságot enyhítő intézkedéseket. Emellett a gáztározók feltöltésére és az alternatív beszerzésekre is nagy hangsúly került. Az Európai Unió pedig az ársapka ötletével kívánja megfékezni a gázárak további emelkedését, bár részletes és végleges döntés még nem született erről.

Telnek az európai gáztározók, ez is segített letörni a gázárakat (www.shutterstock.com)

A fenti tényezőknek, és annak köszönhetően, hogy az orosz-ukrán háborúban az ukránok javára áll jelenleg a zászló, jelentős esés következett be a gázár piacán. A mai napon például az irányadó, decemberi határidős gáz ára 100 euró alatt is járt, kevesebb, mint harmadára csökkent tehát az energiahordozó tőzsdei árfolyama. Mindez adhat némi megnyugvást az előttünk álló hónapokra vonatkozóan – kevésbé is lehet várhatóan leálló vállalkozásokról és hideg lakásokról olvasni, mint néhány hónappal ezelőtt.

Megszólalt a kormány is

A magyar kormány július elején jelentette be a rezsicsökkentés módosítását, mely szerint átlagfogyasztásig a régi, rezsicsökkentett ár lesz érvényes, felette viszont nagyjából köbméterenként 747 forint lesz a gázár. A jelenlegi azonnal tőzsdei árfolyam már ennél alacsonyabb, ezért a kormány is megszólalt az ügyben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón jelezte, hogy idén nem változnak az árak, 2023-tól pedig a hosszútávú folyamatoktól függ a szabályozás.

Ahogy a miniszter is jelezte, mindenki úgy számolja az árakat, hogy 3-6 hónapos átlagban hogyan alakul a gáz árfolyama. Egyértelmű tehát, hogy a magyar kormány is a hosszabb tendenciákat vizsgálja, és eszerint dönt a rezsicsökkentés esetleg módosításáról. Ha a következő hónapokban nem is kerüljük el az átlagfogyasztás feletti részre a magas rezsiárakat, mindenképpen biztató, hogy módosítási lehetőségként a piaci folyamatok miatt már nem az újabb emelés, hanem az esetleges csökkentés lehet majd napirenden.

Címlapkép forrása: Shutterstock