Miközben rekordértékű rezsiszámlák érkeznek Európa-szerte, egyes országok jobban, mások kevésbé szenvednek

Az uniós országok háztartásai minden eddiginél többet fizetnek az áramért és a földgázért, annak ellenére, hogy a kormányok milliárdokat költöttek már a fogyasztók védelmének érdekében. A múlt héten kiadott Eurostat-adatokból kiderült, hogy Magyarországon kívül minden tagország szenved a megemelkedett gázárak miatt. Magyarország jobban teljesít, azonban problémák azért itt is vannak. A rezsiköltségeket nézve vegyes kép tárul elénk. Magyarországon ugyanis az emberek részben többet, részben kevesebbet fizetnek az energiáért. A rezsicsökkentés miatt két árat néznek a háztartások. A hatósági árat az átlagfogyasztásig, és piaci értékeken a többit. A földgáz árfolyama az elmúlt pár hónapban több, mint 60 százalékot csökkent, ez miatt a piaci ár is már sokkal alacsonyabb- nagyjából 85-90 forint kilowattóránkként. A rezsicsökkentett pedig kilowattóránkként 10 forintba kerül. Az elektromos áram esetében a rezsicsökkentett ár 36 Ft/kWh, a lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh. A szokatlanul meleg időjárás egyelőre segítette a kormányok munkáját, nemsokára viszont szembe kell néznünk a fogyasztási igény emelkedésével.

(www.shutterstock.com)

Szlovákiában elszálltak az energiaárak, ennyivel drágult a rezsi

Az unióban a 2021-es év első feléhez képest, ahol átlagosan 6,4 euróba került 100 kilowattóra gáz, idén az azonos időszakban ez az érték már átlagosan 8,6 euró volt. A háztartási villamosenergia-árak is jelentős mértékben nőttek. A tagállamokban átlagosan 25,3 eurót fizettek 100 kWh áramért, míg az előző év azonos időszakában ez mindössze 22 euró volt. Szlovákiában 16,7 euróról 18 euróra emelkedett a lakossági áram ára. Ez a V4-ek közül Magyarországon alakult a legalacsonyabban, 9,5 euró / 100 kWh. Tehát majdnem fele annyit fizettünk csak, mint Szlovákia. A V4-ek közül Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz is (2,9 euró / 100 kWh), míg Szlovákiában 4,9 euró / 100 kWh értékig emelkedett.

(www.shutterstock.com)

Bár a szlovákok is készülnek egy rezsicsökkentés bevezetésére, ez legjobb esetben is csak a 2023-as év első negyedévében valósulhat meg. Ezen projekt keretei közt felső határt szeretnének szabni a vállalatok energiaárainak, hogy enyhítsék az emelkedő költségek ártó hatását. Ennek elfogadása azonban még várat magára.

Forrás: magyarhirlap.hu; napi.hu; bumm.sk

Címlapkép: Shutterstock