A hosszabb trend számíthat a rezsiszabályozásban.

Az elmúlt hónapokban talán az egyik legforróbb témája a gázár alakulása. A tél közeledtével ugyanis egyre fontosabbá válik, hogy a kontinens – és azon belül persze Magyarország – milyen áron és milyen mennyiségben tud hozzájutni a létfontosságú energiahordozóhoz. Úgy tűnik, hogy a néhány hónappal ezelőtti helyzethez képest valamennyire megnyugodhatunk, de ez még nem jelenti biztosan, hogy a rezsicsökkentés is visszaáll majd a megszokott formájába.

Stabil csökkenés

A gázárak az irányadónak számító holland gáztőzsdén augusztus végén értek a csúcsra, akkor 350 euró körül állt az árfolyam. Ekkor már meredek jóslatok láttak napvilágot, leginkább Oroszország részéről – még ennél is jóval magasabb árakat vetített előre a Gazprom, vagy éppen Dimitrij Medvegyev. Szerencsére viszont egyelőre ezekből semmi sem látszik valóra válni, a gázár jelenleg 100-130 euró közötti árakon mozgott az utóbbi időben.

Egyelőre nem jött be a Gazprom jóslata a tovább emelkedő gázárakról (www.shutterstock.com)

A gázárak esésének számos oka van. Mindenképpen érdemes kiemelni az európai gáztározók gyors feltöltését, ami az energiahiány rémét sodorta jóval messzebb – emellett az öreg kontinens országai egyéb forrásokból is igyekszik biztosítani a szükséges gázmennyiséget, akár az azeri exportra, akár az LNG terminálok telepítésére gondolunk. Jelentős szerepe lehet az uniós intézkedéseknek is, amelyek pontosan az árak letörését célozzák.

Rezsicsökkentés – az átlag számít

Amikor a kormány júliusban bejelentette a rezsicsökkentés módosítását, mely szerint az átlagfogyasztás felett egy rögzített, de magasabb árat kell fizetni a gázért és az áramért, akkor kétségtelenül magasabbak voltak még a világpiaci árak. Nem jelenti azonban a gázárak mostani csökkentése automatikusan azt, hogy újra vissza lehet térni a rezsicsökkentés korábbi formájához. Ahhoz ugyanis vélhetően az kellene, hogy stabilan, hosszú hónapokon keresztül alacsonyabb szinten maradjon a gázár, akkor lenne ugyanis kimondható, hogy tartósan olcsóbb az energiahordozó beszerzése Magyarország számára. Mindenképpen érdemes azonban követni az ezzel kapcsolatos híreket és nyilatkozatokat, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy nem változhatnak a rezsiszabályok.

Címlapkép forrása: Shutterstock