Számos tényezőtől függhet, hogy hol zárja az évet az EUR/HUF kurzus.

Kevés olyan árfolyam van, amit annyira figyelne Magyarországon a lakosság döntő része, mint az euróárfolyamot. Nem véletlenül – a forint aktuális ereje számos csatornánk keresztül hat a mindennapjainkra, gondoljunk csak az importtermékek árára, vagy az ország befektetői megítélésére. Természetesen lehetetlen megjósolni, hogy vajon 350-es, vagy 450-es euróárfolyamot látunk előbb, de azt érdemes átgondolni, hogy milyen tényezők mentén dőlhet el a forint sorsa.

Országspecifikus megítélés

Egy keresztárfolyamra közvetlenül semmi sem hat, csak a kereslet és a kínálat, ahogyan azt a piacokon megszokhattuk. A forint keresletét és kínálatát jelentős mértékben meghatározza az, hogy miként ítélik meg a befektetők az azt kibocsátó országot. Számos adatsor és tény számít, a GDP-től kezdve a külkereskedelmi egyenlegen keresztül az inflációig. Mindezeket azonban az adott időszakban érdemes értelmezni, így döntően 4 szempontra mindenképpen megéri ma odafigyelnünk.

Az első ilyen a kamatkörnyezet, tágabban értelmezve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája. Jelenleg a 18 %-os egynapos betéti tender támogatja a pénzpiaci stabilitást, kérdés, hogy hosszabb távon milyen szinten állandósulnak a forint után fizetendő kamatok kondíciói. Szintén számottevő hatással bír ettől nem függetlenül az infláció alakulása, a vásárlóerő romlása ugyanis alááshatja a forintba vetett bizalmat is. Nem felejthetjük el az uniós pénzek sorsát sem, a hazai pénznem megítélése szempontjából kulcskérdés a több ezer milliárd forintnyi devizaforrás sorsa. Végül, de nem utolsósorban az olyan, nehezen mérhető tényezőket is figyelembe kell vennünk, mint a gazdaságpolitika befektetői megítélése, ide sorolva többek között a fentebb említett adatsorokat is.

Nagy a külvilág szerepe

Egyszerűbb is lenne beállítani a tökéletes euróárfolyamot, ha ez csupán a belső szempontokon múlna. Nagy mértékben hathat a forintra azonban a következő hónapokban is a gáz árfolyamának alakulása, hiszen Magyarország jelenlegi energiaszámlájának kifizetése jelentős devizakiáramlással jár. Emellett a forinthoz hasonló sérülékeny devizákra komoly hatást gyakorolt a nemzetközi tőkepiaci hangulat alakulása is, ahogyan természetesen a régiós országok kamatszintje, valamint a piaci kockázati étvágy is.

A kinti piacok helyzete is sokat befolyásolhatja a forint árfolyamát (www.shutterstock.com)

Látható, hogy a forint árfolyamának alakulása egy nagyon sok tényezős mátrix, és természetesen még számba se vettük az összes kisebb faktort. Mindezek eredőjeként vehetnek fel pozíciókat a befektetők, de a kulcskérdés a bizalom, és a hangulat lehet. Ha a piaci szereplők bíznak az országspecifikus tényezők javulásában, és ehhez támogató a külső légkör is, akkor nem lehet akadálya a forint szárnyalásának sem. Ellenkező esetben viszont, ahogyan 2022-ben már többször láthattuk, eluralkodhat a rossz hangulat a magyar fizetőeszköz kapcsán, amiből viszont nagyon nehéz szokott lenni a kiút.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!