2024 július 14

Várakozás feletti eredmény a Magyar Telekomnál

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az összbevétel 2,5 százalékkal, 193,6 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, így az éves árbevétel 700,1 milliárd forint lett, 4,0 százalékkal több, mint 2020-ban. Az adózott eredmény éves szinten 18,0 százalékkal 18,8 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, és 35,7 százalékkal, 62,8 milliárd forintra a teljes év során. A növekedés az erős működési teljesítménynek, a javuló költséghatékonyságnak és a kedvezőbb pénzügyi eredményeknek tudható be – írták. A jelentés szerint a növekedés elsősorban a távközlési szolgáltatásokból, különösen a mobil adatforgalomból származó bevételek emelkedésének eredménye. Ez ellensúlyozta az alacsonyabb rendszerintegrációs és IT (RI/IT) értékesítést Magyarországon és Észak-Macedóniában. A Portfolio.hu elemzői konszenzusában 2,9 százalékkal több, 194,3 milliárd forintos negyedik negyedévi bevétel szerepelt, és 18,2 százalékkal nagyobb, 17,7 milliárd forint nyereség.

Az egész évre a negyedik negyedéves várakozások alapján 4,1 százalékkal magasabb, 700,8 milliárd forint árbevételt vártak, meghaladva a menedzsment 3 százalék körüli növekedésről szóló várakozását. A társaság jelentése idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki kiemelte: a cég tavalyi teljesítménye a világjárvány kezelésére tett erőfeszítéseik sikerét tükrözi. Jelentős hálózati beruházással a Telekom egyre több ügyfél számára lett az első számú telekommunikációs szolgáltató, így az árbevétel éves növekedése meghaladta az éves célkitűzéseket. A terveik szerint idén is meg tudják őrizni ezt a pozitív lendületet, ami várhatóan 1-3 százalék közötti bevételnövekedést eredményez. A szabad cash-flow – az egyszeri spektrum licensz díjak nélkül – 56,2 milliárd forint lett tavaly, 2022-ben várhatóan legalább 70 milliárd forintot fog elérni. Az idei évre a Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2021-es 109,3 milliárd forinttal megegyező lehet – ismertette.

A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 3,7 százalékkal 64,9 milliárd forintra nőtt a negyedévben, az egész évben pedig 6,6 százalékkal 241 milliárd forintra. Ezeket a pozitív elmozdulásokat elsősorban a szolgáltatási bevételek növekedése és a személyi jellegű költségeken elért csökkenés okozta – írták. A mobil bevételek 9,3 százalékkal, 107,1 milliárd forintra nőttek tavaly a negyedik negyedévben, ami a mobil adat- és SMS-bevételek további erősödésének, valamint a magyarországi készülékértékesítés növekedésének köszönhető. A vezetékes bevételek 1,1 százalékkal, 58,6 milliárd forintra nőttek a negyedévben, mivel a szélessávú és televíziós bevételek javulása ellensúlyozta a hangalapú bevételek és a készülékértékesítési bevételek csökkenését. A rendszerintegrációs és informatikai bevételek 15,4 százalékkal, 27,9 milliárd forintra csökkentek az utolsó negyedévben, és mérsékelten, 2,9 százalékkal, 86,9 milliárd forintra csökkentek a teljes évben. Azt írták, hogy a negyedéves teljesítmény a magyar projektbevételek eltérő szezonális alakulását tükrözi, az előző év azonos időszakához képest kevesebb bevétel lett a negyedik negyedévben, ami párosult a nagyértékű testreszabott megoldási projektek csökkenésével Észak-Macedóniában – ismertette a távirati iroda.

A közvetlen költségek 6,1 százalékkal, 96,4 milliárd forintra nőttek 2021 negyedik negyedévben, a teljes évben pedig 4,8 százalékkal, 311,7 milliárd forintra, nagyrészt követelések értékvesztésével kapcsolatos és készülékértékesítési költségek emelkedése miatt. Az igazgatóság a 2021. évi javuló eredményt és készpénztermelést figyelembe véve a teljes részvényesi javadalmazás 29,6 milliárd forintra emelését tartja indokoltnak. Így a tavalyi üzleti év után 15,0 milliárd forint osztalék kifizetését javasolják a közgyűlésnek, továbbá maximum 14,6 milliárd forint értékű részvény visszavásárlását tűzték ki célul. A 2022-2024 időszakra vonatkozó új részvényesi javadalmazási politika elfogadásáról döntöttek, amely az osztalékkifizetést és részvényvisszavásárlásokat magába foglaló részvényesi javadalmazás növekedését vetíti előre, a pénzügyi eredmények növekedésével összhangban. Ennek megfelelően a társaság részvényeseire jutó eredmény 60 és 80 százaléka közötti összeget fordítanának a részvényesi javadalmazásra.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, árfolyama 11,0 forinttal, 2,60 százalékkal 434 forintra erősödött, forgalma 238,3 millió forint volt szerdán. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 400 forint, a legmagasabb 439 forint volt.