2024 május 26

Mutatjuk mennyi ember kért munkanélküli segélyt az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elemzők által várt szerény növekedés helyett az előző heti, kéthavi mélypontot jelentő adattal megegyezően 208 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – derült ki az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

A szakértők várakozásának átlagában némileg nagyobb szám, 212 ezer szerepelt. A múlt héten a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 3500-zal, 210 000-re csökkent. Az április 20-án zárult héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az előző hetivel azonos, 1 millió 774 ezer volt. Elmaradva az elemzők által várt 1 millió 800 ezertől. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására.

Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulása ismét arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok munkaerőpiaca még mindig viszonylag feszes. Ami arra késztetheti a Fedet, hogy késleltesse a kamatcsökkentést. A befektetők többsége arra számít, hogy a várakozásokat meghaladó infláció és a vártnál erősebb foglalkoztatási adatok miatt szeptemberben vagy novemberben dönthet kamatcsökkentésről a Fed – ismertette a távirati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock