2024 május 26

Putyin nem örül – Kevesebb lesz az orosz gabona

Két, mezőgazdasággal foglalkozó orosz intézet is azzal számol, hogy az idei gabonatermés elmaradhat a tavalyitól, elsősorban az ország déli részeit sújtó szárazság miatt.

Az IKAR orosz agrárpiaci konjunktúra intézet az idei gabonaterméssel kapcsolatos előrejelzését 146 millió tonnáról 142 millió tonnára fogta vissza. Miután tavaly 144,9 millió tonna gabonát takarítottak be az országban. Az intézmény az idei búzaterméssel összefüggő várakozását 93 millió tonnáról 91 millió tonnára mérsékelte. A tavalyi búzatermés 92,8 millió tonna volt. Dmitrij Rilko, az IKAR vezérigazgatója azt mondta, hogy szárazság sújtja a déli három fő gabonatermő vidéket. A rosztovi, a krasznodari és a sztavropoli területeket. Hiányzik a csapadék a voronyezsi és a volgográdi régió egy részében is.

Vlagyimir Petricsenko, a ProZerno gabonapiaci elemző cég vezérigazgatója szerint, ha a közeljövőben sem hullik csapadék a déli térségekben, az idei gabonatermés még a 140 millió tonnát sem éri el. Ezen belül a búzatermés akár 88 millió tonnára is eshet – közölte a távirati iroda.