2024 február 21

Megugrottak a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban októberben a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis csütörtöki jelentése alapján.

A személyi jövedelmek az elemzői várakozásokkal összhangban 0,2 százalékkal emelkedtek októberben, az előző havihoz képest a 0,3 százalékos szeptemberi bővülés után. A személyes kiadások ugyancsak az elemzői előrejelzésnek megfelelően, 0,2 százalékkal emelkedtek az előző havival összevetve. Szeptemberben 0,7 százalékos volt a növekedés havi bázison. Októberben a szolgáltatásokra fordított kiadások 0,4 százalékkal nőttek, eközben az árukra fordított kiadások 0,2 százalékkal csökkentek. Az év tizedik hónapjában a szolgáltatásokon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben az egészségügyi ellátásra, valamint a lakhatásra fordított kiadások járultak hozzá.

Az árucikkeken belül a csökkenéshez a legnagyobb mértékben a gépjárművekre és alkatrészekre, ezen belül elsősorban az új gépjárművekre, valamint a benzinre és egyéb energiatermékekre fordított kiadások visszaesése járult hozzá. A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató. Lényegében a fogyasztói árak változása – az elemzők által várt 0,1 százalékos emelkedés helyett nem változott havi összevetésben a szeptemberben jegyzett 0,4 százalékos emelkedést követően. A személyes fogyasztási kiadások árindexe éves összevetésben az elemzői várakozásokkal megegyezően 3,0 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 3,4 százalék után.

Az elemzők által szintén kiemelt figyelemmel kísért személyes fogyasztási kiadások gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magárindexe az előző havi 0,3 százalék után az elemzői várakozásokkal összhangban 0,2 százalékkal emelkedett havi szinten októberben. A személyes fogyasztási kiadások magárindexe éves összevetésben a várttal összhangban 3,5 százalékkal, 2021 áprilisa óta a leglassabb ütemben nőtt az év tizedik hónapjában az előző havi 3,7 százalék után. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát. Így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában – közölte a távirati iroda.