Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

WeltAuto – stagnálásra számítanak a használtautók piacán

A magyarországi használtautó piacot 2024-ben stagnálás jellemzi majd az árakban és az értékesítési számokban a Das WeltAuto kereskedő cég várakozásai szerint.

Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztet: hektikusan alakult a használtautó-piac Magyarországon tavaly, januártól áprilisig nagy volt a kereslet a másodkézből származó kocsik iránt, majd jelentősen visszaesett az autóvásárlási kedv.

Rámutatott, hogy miközben a kereslet stabilizálódott, ezzel párhuzamosan az autók árai csökkentek: a másfél évvel ezelőtti szinten realizálódtak az eladási árak. Megjegyezte: ehhez hozzájárult, hogy az újautó-értékesítés elkezdett erősödni, és az újautós kedvezmények szintén jó hatással voltak a használt autók áraira.

Kevesebb használtautó

Datahouse atait, amely szerint 2023-ban összesen 760 971 autót írtak át az okmányirodák, 1 százalékkal kevesebbet, mint 2022-ben. Ugyanakkor a használt autók importja gödörbe került. Tavaly mindössze 105 662 autót hoztak be külföldről. Jelentősen kevesebbet, mint az elmúlt két évben. 2021-ben még 130 ezer gépkocsit importáltak, 2022-ben 126 ezret. Tóth Péter tájékoztatása szerint 2023-ban az átírásoknál országosan az alsó-középkategóriás és a kisautók domináltak. Jelentős volt az érdeklődés az SUV-k iránt – ezt tapasztalták a Das WeltAuto hálózatában is.

A legtöbben Budapesten és Pest vármegyében, a legkevesebben Nógrád és Heves vármegyében vásároltak használt autót. A Das WeltAuto hálózatában tavaly 6034 autót értékesítettek (5 százalékkal többet, mint 2022-ben).

WeltAuto Centrum

Ebből a budaörsi Das WeltAuto Centrum közel 900-at. A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használtautó-üzletága, amely 29 márkakereskedésből álló országos értékesítői hálózattal rendelkezik.