2024 június 16

A benzin jövője – Erősödő forint és dráguló olaj

Bár a mai naptól óriásit zuhant az egyik üzemanyag ára, az autósok nem érezhetik magukat biztonságban. A holtankoljak.hu szerint április 5-én szerdán tíz forinttal csökkent a gázolaj ára, míg a benziné egyelőre nem változik. A 95-ös benzin átlagára tehát maradt 614 forinton, míg a gázolajé egyre nagyobb távolságot kialakítva lesüllyedt egészen 590 forintig.

A masszív zuhanás örömét azonban ellensúlyozza az OPEC legutóbbi döntése, amely érdemben drágíthatja a magyar üzemanyagárakat. A mostani döntés kiegészítette a tavaly októberben bejelentett csökkentést, amely már magában feldühítette a Biden-adminisztrációt. A magasabb olajárak segíthetnek feltölteni Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús gépezetének pénztárcáját, valamint nyomást helyezhetnek az autósokra is. A szakértők egyértelműen a forintárfolyamot és a nyersolaj világpiaci árát nevezték meg a magyar üzemanyagárakat befolyásoló tényezők között. Ezen két tényező azonban ellentétes irányba húzza az előrejelzéseket. Míg az olajárak jelentős mértékben drágultak, addig a forint nagyot erősödött. Ez némiképp gyengítheti az OPEC döntésének hatását, azonban a szakértők szerint a mostani bejelentésnek még így is drágító hatása lesz.

(www.shutterstock.com)

Olaj – A romló amerikai-szaúdi kapcsolatok

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az Amerika és Szaúd-Arábia között fennálló kapcsolatot az olajtermelés körüli bizalmatlanság komoly próbára teszi. Nem tett jót a kapcsolatnak a vasárnap bejelentett meglepő csökkentés sem. A döntés előtt Amerika figyelmeztetett, hogy csak akkor hajlandó olajat vásárolni Szaúd-Arábiától, ha az csökkenti az árakat. Amerika azonban túlbecsülte hatalmát, és a fenyegetésével azt érte el, hogy a szaúdiak közölték, hogy még jobban visszafogják termelésüket. Nem szokatlan Amerika részéről a vádaskodás. A tavaly ősszel bejelentett csökkentést követően az Egyesült Államok azzal vádolta az OPEC-et, hogy a döntéssel Oroszország mellé állt. A lépést a szaúdiak árulásaként kezelte, és következményekkel fenyegetett. Ezen felül a Biden-adminisztráció törekvései, hogy rávegyék az OPEC tagokat a nagyobb mennyiségű termelésre mind kudarcba fulladtak. A kínálati mennyiség csökkentése miatt viszont mostantól az olaj árfolyama jelentős ralikat érzékelhet. Már a hétfői kereskedés során több, mint 6 százalékos profitot jegyzett fel az olajpiac.

Forrás: holtankoljak.hu; index.hu

Címlapkép: Shutterstock