Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Jövő héten megtudjuk, felpörgött-e a gazdaság

A tavalyi negyedik negyedévében az államháztartás finanszírozási oldalról számított hiánya 879 milliárd forint volt, ami a negyedéves GDP 9,2 százalékát tette ki. A tavalyi év egészét tekintve az államháztartás nettó finanszírozási igénye 606 milliárd forint, a GDP 1,7 százaléka volt – jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A nettó tartozás 23 097 milliárd

Az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága 2016 végén 25 922 milliárd forint, a GDP 74,1 százaléka volt a múlt év végén, 0,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A folyó áron forintban számított adósság növekedéséhez a devizaadósság felértékelődése 52 milliárd forinttal járult hozzá a negyedév során, amit a nettó hiteltörlesztés 13 milliárd forinttal mérsékelt.

Az államháztartás nettó tartozása 23 097 milliárd forintot, a GDP 66,0 százalékát tette ki 2016 végén az egy évvel korábbi 66,9 százalékkal szemben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Tovább nőt a készpénzállomány

A pénzügyi számlák adatai szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 1627 milliárd forint, a GDP 4,6 százaléka volt 2016-ban, és 527 milliárd forintot, GDP 5,5 százalékát tette ki a negyedik negyedévben.

A negyedik negyedévben a lakosság pénzügyi eszközei közül legnagyobb mértékben a folyószámlabetéteken jelentkezett a növekedés, a lekötött betétek állománya tovább csökkent. Emellett jelentős mértékben bővült a készpénzállomány is az év végét általában jellemző magasabb jövedelemkiáramlás miatt – jelentette az MNB.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye 2016-ban a GDP 1,1 százalékát tette ki és 368 milliárd forint volt. Ezzel ellentétben a negyedik negyedévben nettó hitelező volt a vállalati szektor az időszakra eső GDP 2,7 százalékának megfelelő 261 milliárd forint erejéig.

A negyedik negyedévben a pénzügyi eszközök közül legnagyobb mértékben a pénzügyi vállalatokkal szemben fennálló követelések emelkedtek, döntően a hitelintézeteknél elhelyezett folyószámlabetétek növekedése miatt – közölte az MNB.