2024 április 22

Hektikus kiszámíthatatlanság-a földgáz

Nemcsak az elnökválasztás izgalmaiban vehetünk részt egy S&P500 short vagy long pozícióval, illetve nem csak a magyar járványhelyzetet próbálhatjuk lekereskedni egy BUX ETF használatával. Megtehetjük, hogy kivonjuk magunkat a részvénypiaci izgalmakból, és inkább az árutőzsdén próbálunk profitot elérni. Itt is rengeteg lehetőségünk van, kétségtelenül a legnépszerűbb az olaj és az arany. Előbbi termék a keresleti-kínálati adatokból táplálkozik, de az OPEC és az egyéb nagy olajtermelők révén jelentős a politikai faktor is. Az arany pedig legtöbbször a hangulatot méri; kockázatkerülőbb hangulatban jellemzően erősödik, nagy részvénypiaci rallyk idején pedig inkább csökken a nemesfém árfolyama.

Egy különleges árupiaci termék

 Van azonban egy kevésbé gyakran kereskedett, de mégis sokak körében népszerű instrumentum, ez pedig a földgáz. Ha az árfolyamára akarunk tekinteni, akkor érdemes a „Natural Gas” címszavakat használnunk, ez az úgynevezett Henry Hub földgáz. Érdekes egyébként, ha egy Google keresést indítunk ezzel az érdekes névvel, akkor máris olyan szalagcímek bukkannak fel, amik jelzik, hogy igen hektikus mozgásra képes ez a termék. („Mélyponton a Henry Hub gázár”, „Miért szárnyalt három nap alatt 22 %-ot a földgáz?”, „Nevetségesen alacsony a Henry Hub földgáz árfolyama”). Fontos leszögezni, hogy a görgetés ugyanúgy jellemző az árfolyamban, mint az olaj esetében például; a roll overtől azonban most eltekintünk, az egy külön elemzést is megérne önmagában.

Mégis mi befolyásolja?

Azt már tudjuk tehát, hogy igen hektikus árfolyammozgást képes produkálni a földgáz árfolyama, érdemes akkor megnéznünk, hogy milyen mankóink lehetnek a kereskedés során. Mint a közgazdaságtan alappillére szerint minden terméket, a földgázt is a kereslet és a kínálat viszonya határozza meg. Eddig még ugyanolyan, mint bármely más árupiaci termék. Az olaj árát is az befolyásolja (a piaci hangulat mellett persze), hogy épp mennyit termelnek a nagy olajtermelők, illetve hogy a világgazdaságnak mennyi olajra van szüksége. Ugyanakkor a földgáz esetében mind a kereslet, mind a kínálat becslése komoly kihívást jelent. A kínálat esetében ugyanis nincsen OPEC-hez hasonló szerveződés, hanem azok az országok képviselik a legnagyobb súlyt, amelyekre számítanánk amúgy is: az Egyesült Államok és Oroszország. Ők viszont egyébként is ritkán kartelleznek egymással, illetve a célközönség is más; Oroszország inkább az európai térség földgázellátója.

Koalíciós vitát okoz a románoknál egy földgáz-lelőhely - Napi.hu
Földgázvezetékek (www.napi.hu)

A kereslet pedig még nehezebb! A legegyszerűbben kereskedhető, előbb említett terméket az Egyesült Államokban használják fel. Mire is használunk földgázt? Többnyire fűtésre, illetve a klímaberendezések működtetéséhez is kétségtelenül szükséges. Ha ezt a gondolatmenetet tovább visszük, például most, amikor tél van, akkor érdekes következtetésre jutunk. A földgázra tehát akkor nagy a kereslet, ha sokat kell fűteni az USA-ban. Márpedig sokat fűteni biztosan akkor kell, amikor nagyon hideg van. Tehát bizony a földgáz ára jelentősen függ attól, hogy mennyire van hideg az Egyesült Államokban. Az sem mindegy, hogy hol: az a jó, ha a sűrűn lakott területeken van nagyon hideg, hiszen ott fogy sok földgáz, a ritkán lakott prérin mindegy körülbelül, hogy milyen az időjárás.

Hogyan gondolkodjunk?

Na de honnan tudjuk, hogy milyen lesz az időjárás? Vannak erre szakosodott honlapok, amelyek különböző időtávokon jelzik, hogy milyen áramlatok törnek be a földrész bizonyos területeire. Ez alapján becsülhető, hogy az elkövetkezendő héten, vagy esetleg 10 napban milyen mértékű lesz a földgáz fogyasztás. Ha ezt tudjuk, akkor már a csütörtökönként érkező készletadatok sem lephetnek meg minket. A probléma csak az, hogy valójában mindenki pontosan ugyanúgy látja az időjárás előrejelzéseket, azon a távon pedig senki nem lát semmit, ami igazán számítana. Az időjárás márpedig igen változékony tud lenne, emiatt az árfolyam is.

Előrejelzés (www.natgasweather.com)

Természetesen felmerül a kérdés, hogy mi történik a nyári időszakban? Ekkor a klímák miatt a nagy hőség a kedvező. Ugyanakkor azt sem állíthatjuk, hogy télen mindig magasabbnak kell legyen az árfolyamnak, mint nyáron. Hiszen ha ez így lenne, akkor mindenki kihasználná ezt, és újra egyensúlyba kerülne a piac azonnal. Emiatt azt kellene eltalálni, hogy a piac általában milyen időjárásra számít, esetleg, hogy az előző évekhez képest milyen lehet a fűtési szezon. Bonyolítja tovább a képet, hogy azt is figyelnünk kell, hogy mik a trendek: továbbra is földgázzal fűt a többség, vagy ez megfordul? Milyen új energiaforrások vehetik át a teret? Mi az erre vonatkozó politikai törekvés, milyen a földgáztermelők lobbiereje az Egyesült Államokban?

Fokozott óvatosság

Látható tehát, hogy a földgázzal való kereskedés nem egyszerű; a sokszor hektikus, néha indokolatlannak tűnő mozgások tovább nehezítik az árupiac ezen szegmensére tévedők dolgát. Mindez persze magában hordozza a lehetőséget is a gyors, nagyobb profitra, ugyanakkor ezzel arányosan sokkal méretesebb kockázatot hordoz magában, mint a legtöbb nagyobb részvény vagy index. A földgázzal csak óvatosan!

www.natgasweather.com www.investing.com