A háború óta az eddigi legjobb havi adatokkal szolgált Kína gazdasága

Nehéz időkön ment át a kínai gazdaság az elmúlt két évben. A történtek nagy nyomást helyeztek a vezetőségre, rengeteg problémás területnek a kezelését kellett véghez vinni. Most azonban a háború kirobbanása óta először mutatott pozitív életjeleket a gazdaság. A csütörtökön közzétett felmérések szerint Kína hatalmas gyártási és szolgáltató iparágai végre pozitív hónapot zárhattak, mivel sok városban enyhítettek a korlátozásokon. Bár az enyhülés jelei láthatók a további lezárások esélye még mindig beárnyékolja a mindennapokat. A kínai kormány PMI indexe, amely elsősorban a nagyobb vállalatokra és az állami tulajdonú vállalkozásokra terjed ki, júniusban 50,2-re emelkedett. Ezzel február óta először tudta átlépni az 50-es határt. Ez azt jelzi, hogy a gazdaság emelkedik. Az adatok rámutattak a munkaerőpiac folyamatos gyengélkedésére is, figyelmeztetve arra, hogy a háztartások pénzügyei és a fogyasztói bizalom továbbra is sérülékeny.

(www.shutterstock.com)

Felépülés keleten – a szunnyadó óriás ébredése

Számos városban, köztük Kína szárazföldi kereskedelmi központjában, Sanghajban, március óta szigorú covid-korlátozások voltak érvényben, ami a gazdasági tevékenység éles összehúzódását eredményezte. A pozitív adatok ellenére az elemzők attól tartanak, hogy a második negyedévben a kínai gazdaság lassulását láthatjuk majd, elérhetetlenné téve a kormány 5,5 százalékos éves növekedési célját 2022-re. Nagy valószínűséggel ezen cél elérhetetlenségének veszélye volt az egyik kiváltó oka annak, hogy a hatóságok úgy döntöttek, hogy a zéró-covid stratégiától eltérnek. Az emelkedő munkanélküliség következtében Li Keqiang a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke többször is kiemelte a gazdaság stabilizálásának fontosságát.  A turizmus támogatása érdekében azt is kijelentették, hogy a nemzetközi utazók számára több mint felével csökkentik a karantén kötelezettségüket.

(www.shutterstock.com)

Múlt hét szerdán azonban Kína elnöke, Xi Jinping meglepő nyilatkozatott tett. Megerősítette elkötelezettségét a zéró-covid politikával szemben a vuhani látogatása során. Azt mondta, inkább ideiglenesen feláldozná a gazdasági növekedést, mint hogy ártson az emberek egészségének. Ez miatt viszont továbbra is bizonytalan a gazdaság jövője.

Forrás: edition.cnn.com

Címlapkép: Shutterstock