Mi okozhatja a mozgásokat?

Csütörtökön a globális piacokon szkeptikus hangulat uralkodott az Európai Központi Bank monetáris politikai döntése előtt. Szintén negatív hatással van a hangulatra a növekedési aggályok és a friss hírek a vírusról. Valamint ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a FED az eszközvásárlás lassítását tervezi. Az amerikai részvények szerdán ezen problémák kombinációja miatt gyengén zártak. A Dow Jones Industrial Average 0,20 százalékkal, avagy 68,93 ponttal esett. Nem úszta meg a piacon eluralkodó negatív hangulatot az S&P 500 sem, 0,13 százalékot esett, ami 5,96 pontnak felel meg. Mindketten már harmadnapja pirosban. A Nasdaq szenvedte el a legnagyobb esést, 0,57 százalékot változott, ami 87,7 pontnak felel meg, ezzel leesve 15 286,60 pontra.

Továbbra is csökkenő félben a Dow Jones

A negatív hangulat hatása az ázsiai részvényekre

A befektetők a csökkenő amerikai részvényekből már tudtak következtetni a hangulatra, és a részvények mozgására, azonban a negatív hangulathoz később csatlakozott a koronavírussal kapcsolatos hírek hozta negativitás, valamint a gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak. Ezek mind rossz hatással voltak a részvényekre és lejjebb nyomták azokat. Így aztán az ázsiai indexek is megindultak lefelé. Az MSCI ázsiai-csendes-óceáni részvények Japán kivételével 1,15 százalékot estek, amíg a japán Nikkei 225 index 0,80 százalékos napi veszteséget jegyzett. A hangulat tovább romlott a térségben miután Ausztrália jelentései szerint már második napja nőtt a koronavírus megbetegedések száma, ez mellett Kína szintén emelkedést mutatott a COVID-19 számokban.

Világszerte estek a részvények

Japán kijelentette, hogy ha a biztonság fenntartása és a káosz elkerülése érdekében kézen áll a vészhelyzet meghosszabbítására, ami a tevékenységkorlátozásokat illeti. A kínai Consumer Price Index (CPI) 1,0 százalék alá esett, azonban a Producer Price Index (PPI) átlépte a várt 9,0 százalékot, egy 9,5 százalékos növekedéssel, ezzel 13 éve nem látott magasságokba emelkedett. Indonesia Retail Sales 2,9 százalékkal csökkent a korábbi 2,5 százalékos növekedéshez képest. Az események után az Ausztrál részvények körülbelül 2,0 százalékkal csökkentek, miközben az új-zélandi és kínai piacok lent maradtak majdnem 1,0 százalékkal. Dél-koreai KOSPI is 1,35 százalékos veszteséggel zárt. Az Európai Központi Bank PEPP-vel kapcsolatos kijelentései kulcsfontoságú mozgatórugók lehetnek az elkövetkezendő napokban is.

Forrás

https://www.fxstreet.com/news/asian-stock-market-tracks-wall-street-losses-on-economic-fears-ahead-of-ecb-202109090512

https://www.fxstreet.com/news/wall-street-close-bears-tighten-grips-over-economic-fears-pre-ecb-caution-202109082231