Mivel Kína viszonylag egész szépen bemutatta erejét a katonai gyakorlatok során, ezzel az Egyesült Államok számára kémkedési lehetőséget biztosítottak

A katonai gyakorlatoknak múlt héten vége szakadt, melyben Kína bemutatta harci erejét. Most azonban a gyakorlatok után továbbra sem enyhül a feszültség. Kína továbbra is szeretné egyesíteni Tajvant a szárazfölddel, és egyre agresszívebb feltételekkel állnak elő. A nagyhatalom azt is kijelentette, hogy akár erőszakot is hajlandó alkalmazni. Fontos lehet tehát az Egyesült Államok részéről is egy részletesebb felmérése Kína katonai erejének. Erre most a gyakorlatoknak köszönhetően esélyük is nyílt.

(www.shutterstock.com)

A látottak nem tükrözik a valóságot

Míg Kína Tajvan körüli kibővített gyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentettek a sziget feletti külső beavatkozás ellen, megnyitották az információgyűjtés lehetőségét az Egyesült Államok és szövetségesei számára. A gyakorlatok rávilágítottak arra, hogy milyen fegyvereket tud az ország bevetni Tajvan és esetlegesen beavatkozó országok ellen. Bár egyes elemzők jó esélynek tartják ezt a nagyhatalom erejének felmérésére, amerikai katonai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a gyakorlatok valószínűleg nem kínálnak olyan mélyreható hírszerzési lehetőségeket, mint azt gondolnánk. Kína eddig nem látott mértékű erőket mozgósított a gyakorlatok során, és ez arra ad aggodalmat, hogy vajon mekkora erőket rejtegetnek még a tarsolyukban. Nem valószínű, hogy a gyakorlatok során megmutatja teljes erejét és a legjobb stratégiáit, miközben tudja, hogy szorosan figyelik őket az országok.

(www.shutterstock.com)

Ennek ellenére a fegyverek helyett a gyakorlatok kiváló esélyt kínáltak a kulcsfontosságú kínai elemek megfigyelésére, amelyek teljesen összehangolt és integrált módon működtek együtt. „Amikor ilyen típusú adatokat gyűjtesz a másik oldalról, az segíthet felfedni az ellenfeled gyenge pontjait, előnyt kovácsolva ezzel,” jelezte Collin Koh, a szingapúri biztonsági elemző.

Míg a gyakorlatok azt nagyon szépen bemutatták, hogy Peking képes volt összehangolni katonai erőit a levegőből, szárazföldről és tengerről, ennél több információval nem tudtak szolgálni, mivel nem volt aktív ellenfél a gyakorlatok során.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock