Törökországban 85% fölött az infláció, Erdogan továbbra is kizárja a kamatemelést.

Újabb hónap, újabb extrém inflációs adat Törökországban. Folytatódik az élelmiszer és energia árak meredek emelkedése. A 85 millió lakossal büszkélkedő ország majdnem két éve küszködik gazdasági problémákkal.

Az élelmiszer árak 99 százalékkal, az ingatlanok árai 85 százalékkal, a közlekedés költsége pedig 117 százalékkal emelkedet – tette közzé a Török Statisztikai Hivatal kedden.

Az infláció Törökországban zsinórban 17 hónapja emelkedik. Recep Tayyip Erdogan török elnök ellentmondásos módon nem hajlandó kamatot emelni, mivel az ártana a gazdaságnak. Közgazdászok és kritikusok szerint politikája továbbra is árt a lírának és felfelé hajtja az inflációt, ami valutaválságot okoz.

A török központi bank október 20-án 150 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat, immár a harmadik egymást követő hónapban, 12%-ról 10,5%-ra – annak ellenére, hogy a török infláció ekkor több mint 83%-os volt.

Török Líra

Erdogan szerint a kamatláb csökkentése növekedéspárti, és folytatódni fog. Az elnök továbbra is eltökélt abban, hogy az ország kamatlába az év végére egyszámjegyűre csökkenjen.

“A legnagyobb harcom a kamatok ellen folyik. A legnagyobb ellenségem a kamat. A kamatlábat 12%-ra csökkentettük” – mondta az elnök egy szeptember végi rendezvényen. “Ez elég? Nem elég. Tovább kell csökkennie”.

A török központi bank “továbbra is Erdogan elnök nyomása alatt áll, hogy lazább politikát folytasson” – írta Liam Peach, a londoni Capital Economics vezető feltörekvő piaci közgazdásza az adatok közzétételét követő elemzői levelében.

Hozzátette, hogy “bár a CBRT [a Török Köztársaság Központi Bankja] azt mondta, hogy még egy 150 bázispontos kamatcsökkentést fog végrehajtani a hónap végi ülésén, fennáll a veszélye annak, hogy ezen túl további enyhítésre kerül sor, ami további lefelé irányuló nyomást gyakorol a lírára”.

A líra árfolyama a nap folyamán nagyjából változatlanul 18,61 dolláron állt. A líra az elmúlt egy évben több mint 28%-ot veszített értékéből a dollárral szemben, az januártól pedig 50 százalékot.

Forrás: www.cnbc.com