A hét kezdete óriási lendülettel növelte az európai indexek értékét

A mai napon az európai tőzsdéken folytatódott a múltheti pozitív hangulat, melyben részt vett a Budapesti Érték Tőzsde is.  A ranglistát az FTSE vezeti záráshoz közeledve, már amerikai szinteken is nagy növekedésnek mondható 2,4 százalékos pluszban van. Ezt követi a DAX, ami alulról súrolja a 2 százalékos növekedést. A francia értéktőzsde indexe a CAC 40 hasonló eredményt mutat. A két fő index növekedésében nem játszik közre, hogy az EU és az Egyesült Királyság gazdasági értelembe vett szakításának eseményeiről negatív hírek érkeztek. Az osztrák ATX 1,76 százalékos növekedést ért el, a Belga BEL 20 1,6 százalékon áll, az Olasz és Spanyol indexek is 1,5 százalék feletti növekedést mutatnak. A BUX 0,17 százalékos csekély növekedése elmarad az európai átlagtól, melynek mérője az EuroStoxx 50 index 1,81 százalékon áll.

 

Magyarország

A BUX index súlyozása miatt sokszor nem reprezentálja a BÉT forgalmának irányát. A magyar Tőzsde mai nyertesei az OTT1 és a DELTA. Előbbi közel 4, míg utóbbi 3,7 százalékkal emelkedett. A vesztesek listájának 2 szereplője lépte át az 1 százaléknál nagyobb esést. Az egyik az OPUS volt 2,1 százalékkal, a a másik pedig az AKKO 1,66 százalékkal.  Forgalmakat tekintve a sorrend eleje a szokásos volt, de a Telekom kiszorult a top 5-ből átadva helyét az AKKO-nak és a DELTA-nak. Az AKKO-val érdekes események történtek a nap folyamán, mert reggel egy rendkívüli közleményt követően a kereskedését felfüggesztették egész 14:30-ig. Prutkay Zoltán, az AKKO Invest elnöke az akvizícióval kapcsolatban elmondta, hogy ezzel a lépéssel a vállalat jelentős lépést tesz növekedési terveinek a megvalósításában, melynek célja, hogy a magyar tőkepiac meghatározó vagyonkezelő cégévé váljon. Hozzátette: amellett, hogy a NEO Property Services Zrt. a szektor egyik vezető vállalata, kedvező növekedési kilátásokkal rendelkezik.

 

Európa

A londoni tőzsde legnagyobb győztesei teljesen vegyes iparágakban találhatók. Az indexben tömörülő 100 vállalat közül összesen 3 zár negatívan a mai nap során, de ezek közt egy légitársaságot is megtalálunk. A legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező Astrazeneca (AZN) ma 4,1 százalékkal növekedett, míg a legnagyobb ugrást A Skót hitelintézet éri el (SMT) 5,8 százalékos pluszban.

A DAX legnagyobb növekedését a két autó gyártó óriás a Volkswagen és a Daimler éri el. Előbbi – a világ legnagyobb autógyártója – 4,6 százalékot emelkedik, utóbbi a Mercedes-Benz anyavállalata 4,1 százalékkal gyarapodott. Ezen a piacon sem találni veszteseket, összesen egyet találni ez pedig a Deutsche Bank, melynek részvényei a 0,7 százalékos negatív elmozdulást mutatnak.

Meglepő módon a francia piac legnagyobb nyertese az Airbus tudhatja magáénak 5,4 százalékkal. Itt a forgalmat tekintve az Orange telefonszolgáltató generálta a legtöbb adás-vételt. A Renault átvette a német autógyártók pozitív lendületét és 2,9 százalékos növekedést mutat.