A félelmek egy időre elszálltak, újra érkezik gáz az oroszoktól

Bár az unió nagyszabású terve az volt, hogy az oroszokat a háborús tevékenységeik miatt azzal fogják súlytani, hogy a gáz- és olaj szállításokat leállítják, még nincs kész a blokk egy teljes leállásra. A július 10-én leállított egyik legfontosabb gázszállítási útvonal karbantartás miatt nem szállított gázt. Az unió jelenleg is nagy bajban van a szankciói miatt, hiszen nagymértékben függtek az orosz szállítmányoktól, és a mostani leállás nagy pánikot váltott ki. Már így is elképesztően magas árakkal kell számolnia az uniónak, hiszen a maradék szabad kapacitást az tudja megszerezni, aki többet fizet érte. Európa rengeteget fizet azért, hogy a tárolóit a kemény tél előtt feltöltse, most azonban a terv sikeressége egyre valószínűtlenebbé vált. A kevés szabad kapacitás, a maradék orosz szállítás leállása mind fokozta a feszültséget. Ezek mellett a hőhullám nagyobb fogyasztást idézett elő, amely nehezítette a tartalékok gyarapodását.

(www.shutterstock.com)

Felmerült az a forgatókönyv is, hogy az oroszok már nem is indítják újra az Északi Áramlat 1 vezetéket, ezzel visszavágva az európai szankciókért.

Csütörtökön újraindult a szállítás

Az adatok szerint a csütörtöki napon a szállítmány mennyisége fokozatosan emelkedett 0-ról, és majdnem elérte a karbantartás előtti szintet is. Jelezték, hogy a kijelölt szállítási mennyiségek elérése néhány órát is igénybe vehet, azonban a nap végére sikerült megfelelő mennyiséget elérni. Bár a gázszállítás továbbra is csökkentett mennyiségben halad majd Európába, úgy ahogy azt a háború óta tapasztalhatjuk. Ennek ellenére még ez is valószínűleg nagy megkönnyebbülést okoz az európai tisztviselők számára, akik az orosz gáz alternatív beszállítói után kezdtek el kapkodni a leállásokat követően.

(www.shutterstock.com)

Szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy Oroszország zsarolja Európát, és az energiát használja fegyverként. Ezt az oroszok többször is már tagadták. Annak ellenére, hogy a vezeték újraindult, az EU továbbra is folytatja a felkészülést a teljes leállásra. Március óta az unió tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal, Azerbajdzsánnal, Izraellel és Katarral. Az európai vezetők nem számítanak segítségre Putyintól, a legrosszabbra készülnek a tél előtt.

Forrás: cnbc.com

Címlapkép: Shutterstock