A Goldman becslése szerint az elszálló energiaárak következtében 2023 első felében az energiaszámlák összege elérheti az európai GDP 15 százalékát.

Az egyre jobban kibontakozó energiaválság súlyos kihívások elé állítja az európai háztartásokat. A meredek áremelkedések közepette elszálltak az energiaárak, a rezsi az őszi hónapoktól kezdve meredeken drágulhat, a hamarosan érkező tél pedig még nagyobb fejtörést okozhat európaszerte.

A Goldman Sachs Group elemzői szerint az energiaárak 2023 első felében érhetik el a csúcspontjukat, ekkor a befektetési bank becslései szerint a háztartásokra nehezedő nyomás óriási lehet. A gáz mellett a villamosenergia is meredeken drágult az elmúlt időszakban. A becslés szerint összesítve akár 2000 milliárd euróval is drágább lehet az európai háztartások gázszámlája.

(www.shutterstock.com)

A Goldman prognózisa megerősíti a kormányzati beavatkozások égető szükségességét. Az európai országok vezetői jellemzően ársapkákkal próbálják a háztartásokra nehezedő nyomást enyhíteni, azonban az energiaárak emelkedésének teljes ellensúlyozására nem igazán van lehetőség. Az elemzőcsapat megállapítása szerint a csúcsponton az energiaszámlák összege elérheti az európai GDP mintegy 15 százalékát.

Súlyos válság jön a Goldman szerint

„Véleményünk szerint a piac továbbra is alábecsüli a válság súlyosságát, nagyságát és potenciális következményeit. Úgy gondoljuk, hogy a válság hatásai még az 1970-es évekbeli olajválságnál is súlyosabbak lesznek.” -közölte a Goldman elemző csapata.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock