A New York Stock Exchange a világ legnagyobb értéktőzsdéjének számít.

A New York Stock Exchange, rövidítve NYSE, nem más, mint a New York-i Értéktőzsde. A NYSE több mint 30 billió dolláros piaci kapitalizációjával a világ legnagyobb értéktőzsdéjének számít. Az New York-i tőzsdén több mint 2800 vállalat papírjait jegyzik és a jegyeztetni kívánt részvényeknek szigorú elvárásoknak is meg kell felelniük. Az S&P 500 és a Dow Jones index komponenseinek a jelentős hányada és számos külföldi, nagymúltú vállalat részvényei is a NYSE-n keresztül kereskedhetőek. Az értéktőzsde impozáns főépülete New York-ban, a Broad Street 18. szám alatt található.

Történelme:

A New York Stock Exchange történelme több évszázadra vezethető vissza. Eredete 1792 május 17-re tehető, amikor is 24 New York-i bróker a Wall Street 68. előtt található platánfa alatt aláírta a Buttonwood Agreement nevű, az értéktőzsdét megalapító okiratot. Kezdetben még csak 3 féle kötvénnyel és 2 bank papírjaival lehetett kereskedni. 1817-ben egy újjá reformálódás keretében felvette a New York Stock & Exchange Board nevet. A ma is használt New York Stock Exchange névre 1863-ban keresztelték. A polgárháború idején radikálisan megnőtt a spekulatív ügyletek forgalma, mígnem az századforduló tájékára már olyan mértékben megsokszorozódott a tőzsde iránit érdeklődés, hogy egy új, központi épület megépítése mellett döntöttek. 1903-ra készült el a pénzügyi világban ikonná váló NYSE főépülete. Az épületet George B. Post tervezte, „Beaux Arts” stílusban, amely a neoklasszicizmus elveit vegyítette gótikus és reneszánsz elemekkel.

A new york-i tőzsde virágzását jól szemlélteti, hogy 1886-ban 1 millió részvény cserélt gazdát átlagosan egy nap alatt, 1987-ben 500 millió, míg 1997-ben már 1 milliárd volt ez a szám.

Működése:

A New York-i tőzsdén hétfőtől péntekig, magyar idő szerint 15:30 és 22:00 óra között lehet az elektronikus rendszeren keresztül megbízásokat adni. A normál kereskedési időn kívül létezik az úgy nevezett „pre-market” és „after hours” is. Ezekben illikvidebb kereskedés folyik, mint a normál kereskedési időben. Előfordulhat, hogy az ajánlatok nem teljesülnek, mivel csak limit áras megbízásokat lehet adni. A pre-market magyar idő szerint 10:00-15:30 között érhető el, zárás utáni kereskedésre 22:00-02:00 között van lehetőség. Hétvégén és ünnepnapokon nincs kereskedés.

Érdekességek a tőzsdéről:

A New York Stock Exchange-en legrégebben jegyzett vállalat a Consolidated Edison. 1824 óta forognak a papírjaik a NYSE-n, ekkor még New York Gas Light név alatt futott, 1936-ban kapta mai nevét. A Consolidated Edison részvényei idén 10.5 százalékkal emelkedtek.

A tőzsdének eddig három alkalommal kellett bezárnia: 

Az első világháború kitörése után 4 hónapra. Novemberi részleges újranyitása után háborús kötvényekkel lehetett kereskedni, részvényekkel majd csak 1914. december 12 után.

1920. szeptember 16-án bombát robbantottak a tőzsde épülete előtt.  A robbanás mai árfolyamon számolva 25,5 millió dollárnyi kárt okozott többek között a tőzsde épületében és a JP Morgan akkori székházában.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után a NYSE 4 napig zárva maradt. Ezt követően 5 nap alatt körülbelül 1.4 billió dolláros veszteség keletkezett, a tőzsde történelmének eddigi legnagyobbja. A dot-com buborék mellett a 9/11 támadás volt a 2001-es recesszió katalizátora.

A NYSE megalapítása óta megannyi sikertörténet és kudarc színhelye. Az 1966 óta létező NYSE kompozit index az összes itt jegyzet vállalat értékét reflektálja, idén 13.7% pluszban van az index, az elmúlt egy év során pedig +45.5 százalékos teljesítményt produkált.

Hétfőn nem teljesítettek jól az amerikai vezető tőzsdeindexek. A Dow Jones index először tudott a 35 000 pontos szint fölé kerülni, ezt követően lefordult és 0.1 százalékos mínuszban zárt, ezzel a 6 napja tartó nyereségsorozatát szakította meg. Az S&P 500 1 százalékkal esett. A nap legrosszabbul teljesítő indexe a Nasdaq Composite volt. A technolóigai részvényeknél megfigyelhető pánikeladás miatt az index -2.55 százalékkal zuhant. Különösen gyengén teljesített tegnap az Alphabet, az Apple, a Facebook, a Netflix vagy például még a Tesla is. A negatív nemzetközi hangulat kiterjedt a mai nap során az ázsiai és az európai (köztük a magyar tőzsdére is) börzékre is. Az amerikai határidős mutatók komolyabb mínuszt mutatnak, ez azt sugallhatja, hogy ma tovább folytadódik az esés a tengerentúlon.