2024 május 21

Nem volt szűkmarkú a Richter közgyűlése

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

A közgyűlés döntése szerint a 2023-as üzleti év eredménye után fizetendő osztalék mértéke az anyavállalat tulajdonosaira jutó, értékvesztéssel korrigált konszolidált adózott eredmény 46 százaléka. Egy törzsrészvényre 423 forint. Az osztalékfizetési összeg 78,8 milliárd forint, a kifizetés június 13-án kezdődik. Tavaly a vállalat 390 forint részvényenkénti osztalékot fizetett. A közgyűlés elfogadta emellett a társaság konszolidált beszámolóját. 1361,217 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 160,651 milliárd forint adózott eredménnyel, Valamint egyedi beszámolót 1327,091 milliárd forint mérlegfőösszeggel.  186,901 milliárd forint adózott eredménnyel – ismertette a távirati iroda.

Az éves rendes közgyűlés felhatalmazza az igazgatóságot. A 2024. évi rendes közgyűléstől számított 18 hónap időtartamra, hogy a társaság saját törzsrészvényt vásároljon tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli forgalomban. Legfeljebb a társaság mindenkori jegyzett tőkéjének 10 százalékáig terjedő mértékben. A tőzsdei ártól felfelé legfeljebb +10 százalékos, lefelé legfeljebb -10 százalékos eltérésű vételi áron. A saját részvények vásárlása a Richter stratégiai céljai megvalósítását segíti elő. Így különösen felvásárlási ügyletekben a saját részvények fizetési eszközként való felhasználása, és a Richter részvényalapú munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszerei részvényszükségletét biztosítja.

A Richter a BÉT prémium kategóriás kibocsátója, árfolyamuk egy éven belül 8010 és 9965 forint között változott.