A magyar piacra is kihathat a negatív hangulat.

Tegnap ilyenkor még úgy érezhettük, hogy ez a hét is a szokásosan fog telni. A határidős indexek emelkedtek, illetve az európai tőzsdék is legalábbis stagnálva, de semmiképpen nem esve indították el a hetet. Aztán bőven az európai piacok zárása után jelentősen elromlott a hangulat-a negatív sentiment az ázsiai kereskedés során is folytatódott. A legrosszabbul a technológiai részvények teljesítenek, ezt jól mutatja, hogy a NASDAQ tegnap este több, mint 2,5 %-os mínuszban zárt, de 1 % feletti mértékben esett az S&P500 is. A Dow Jones viszont újra csak elhanyagolható mértékben követte az esést-egyértelműen látható tehát, hogy nem a hagyományos iparágak cégeinek részvényeit sújtja a mostani eladási hullám.

Mi lehet az ok?

Egyelőre nem látható olyan hír, vagy pedig esemény, ami indokolná az eladási hullámot. Gondolhatunk esetleg a skót választásokra, ami a skót függetlenségi törekvések erősödéséhez vezethet, de ez inkább az európai részvénypiacra lehet kisebb hatással. Nagyobb szerepe lehet inkább az általános korrekciónak, profitrealizálásnak: nagyon jelentős a befektetői optimizmus, és ilyen esetben a rengeteg long pozíció miatt egy kisebb eladási hullám is újakat generálhat. Ráadásul ez megmagyarázza, hogy miért a magasabb értékeltségű, sztárrészvények számító részvények estek a leginkább a tegnapi nap során, amiken az előző hónapokban hatalmas profit keletkezhetett már.

Nasdaq: hanyatlaik az eddigi sztár (www.investing.com)

Buy the dip por not?

A kérdés újra a „buy the dip” jelenség megléte lesz. Ha ugyanis azt látjuk az elkövetkező napokban, hogy gyors ütemben megveszik az eső részvénypiacokat a befektetők, akkor ugyanaz játszódott le csupán, mint egy héttel ezelőtt: esés, majd onnan új csúcsokra való kitörés. A másik lehetőség (amire ősz óta nem láttunk példát), hogy nem működik a „buy the dip” hatás, és nem áll meg az indexek esése: ebben az esetben további csökkenésre kell felkészülni, hiszen ez azt jelentené, hogy elfogyott a részvényeket vásárlók hada időlegesen, és nincs ki megtámassza a piacokat. Természetesen utóbbi forgatókönyv esetén sem a tőkepiaci armageddon a valószínű forgatókönyv, hanem maximum egy nagyobb korrekció.

Kihathat a magyar parkettre is

Mindenesetre egyelőre érdemes még várni a nagyobb következtetések levonásával. A magyar piac egyébként tegnap nagyon szépen zárt, mind a 3 blue chip erősödött, ha eltérő mértékben is. Még a várakozásokat alulmúló gyorsjelentést bemutató Richter is a kezdeti gyengülés után erősödéssel zárta a hét első napját. Ma piaczárás után teszi közzé gyorsjelentését a Magyar Telekom, ez hozhat mozgást a negyedik legnagyobb magyar tőzsdei cég számára. Az OTP és a Mol kitörése pedig pozitív piaci hangulat esetén folytatódhat; a mostani negatív légkörben ez kérdéses, de többször láttunk már rá példát, hogy a BUX nem követte az egyik irányba az irányadó részvényindexeket.