A kifejezetten erős júliust követően továbbra is lendületesen kísérli meg az emelkedést a bitcoin, a kriptovaluta árfolyama ma délután újra átlépte a 23 ezer dolláros szintet.

A kriptovaluták a részvénypiachoz hasonlóan nagymértékű eséseket szenvedtek el idén. Az elmúlt időszakban azonban látványos felpattanás vette kezdetét a piacon, a bitcoin árfolyama közel 20 százalékkal nőtt meg júliusban. A felpattanást ellenére a 2021 novemberi 68 990 dolláros mindenkori csúcsához képest jelenleg több mint 66 százalékos mínuszban van a bitcoin.

A közelmúltban látott kriptopiaci rallyt erősítheti a részvény piacon jelenleg látható felfelé ívelő tendencia. A kriptovaluták árfolyama erősen korreál a technológiai részvényekkel. A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 12 százalékot erősödött július során, ilyen erős havi teljesítményre utoljára 2020 áprilisában volt példa.

(www.tradingview.com)

A korreláció mellett az árfolyam emelkedéséhez új vevőkre is szükség van. Marcus Sotiriou, a GlobalBlock brókere szerint az inflációs és a recessziós félelmek közepette rekordmagasra nőtt a kriptovaluták iránti kereslet mértéke a lakossági ügyfelek részéről.

A bitcoin idei aktuális mélypontját június 18-án érte el, 17 611 dolláros árfolyam mellett, ezen szinthez képest jelenleg több mint 30 százalékkal magasabban jár a kriptovaluta árfolyama.

(www.tradingview.com)

Az amerikai vezető tőzsdeindexekhez hasonlóan a bitcoin is négy órás és napos grafikonon nézve is erősen túlvett szintek felé közelít. Nem lenne meglepő, ha az elkövetkező időszakban korrekció érkeznek az amerikai tőzsdékére és ezzel egyidejűleg a kriptovaluták piacára is.

A kriptovaluták piacán idén látott meredek visszaesést jól szemlélteti, hogy a kriptovaluták piaci kapitalizációja 2021 novemberében közel 3 billió dolláron alakult, idén áprilisban még 2 billió dolláron, a júniusi mélyponton pedig mindössze 762 milliárd dollár volt ez a szám. A közelmúltban látott felpattanás következtében újra az 1.04 billió dolláros szint fölé kúszott a kriptovaluták piaci kapitalizációja.

(www.tradingview.com)