Szoros a verseny Amerikában, a Republikánus többség még elmarad.

Az Egyesült Államokban a választásokon sok képviselői hely mindig ugyanannak a pártnak jut. Így a szenátus és a képviselőház irányítása viszonylag kevés, egymással versengő helytől, vagyis a “csataterektől” függ. A választási szakértők a versengő helyeket aszerint rangsorolják, hogy a republikánusok vagy a demokraták többé-kevésbé valószínűsíthetően a republikánusokat vagy a demokratákat választják. Ez támpontot ad a választások általános alakulására; ha a demokraták olyan helyeket nyernek, amelyekről azt gondolták, hogy valószínűleg republikánusok lesznek, az azt jelezheti, hogy összességében jól fognak szerepelni.

Mi az állás?

A szenátusban (7.30 perckor) a két párt fej-fej mellett halad 47-47 az állás. 51 képviselő kell a többség megszerzéséhez.

A Képviselőházban a republikánus előny szinte borítékolható volt, jelenleg 152-189-re vezetnek (218 kell a győzelemhez).

A legfontosabb államok

A legfontosabb színterei a választásoknak az a pár állam, ahol nagyon kicsi a különbség, vagy nem az esélyes párt vezet.

A szenátus szempontjából figyelendő államok: Georgia, ahol a republikánusoknak kell szutkolnia, és Pennsylvania, ahol a demokraták reményei szerint szoros a verseny. Emelett nagyon szoros és egyáltalán nem eldőlt az eredmény: Arizonában, Nevadában, Wisconsinban és Pensylvaniaban.

A Képviselőház esetében: Mivel a képviselőházban több hely van, és ezek közül több is versenyben van, a képviselőház is penge élen táncol. A kulcsfontosságú helyek közé tartozik Iowa 3. és Colorado 8. kerülete. Emellett itt is szoros a verseny több New York-i és Ohio-i kerületben is.

A piac

A piac egy republikánus győzelemre készült, és a piac nem szereti a meglepetéseket.

A republikánusok noha többségre állnak, a hatalmas előny, amire számítottak még elmarad. Ez persze Trump hírnevének is köszönhető, azonban abban bíztak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet és Biden csökkenő népszerűsége, az ő felükre billenti a mérleget.

A piac reakciója vegyes lehet, hiszen a teljes eredmények még akár napokat is igénybe vehetnek. Az eset nem súlyos, hiszen a demokraták erkölcsi győzelemnél járnak csak.

A republikánusok – amennyiben az adatok maradnak a jelenlegi papírforma szerint – többséget szereznek legalább a képviselőházban, ami mindenképp megnyugtatja majd a piacot.

Amennyiben az adatok hivatalos végeredménye csütörtökön derül ki, a befektetőknek mindenképpen figyelnie kell majd, az aznap megjelenő inflációs adatokra is.

Adatok forrása: www.theguardian.com