A Goldman Sachs Group stratégái szerint érdemesebb az amerikai gazdaságra fogadni, mint Európára.

A Goldman Sachs Group stratégái arról számoltak be hétfőn, hogy szerintük azok az amerikai vállalatok üzleti tevékenységük nagy részét az ország területén belül végzik, jobban fognak teljesíteni, mint azok a vállalatok melyeknek magas az európai kitettsége. A Goldman szerint az európai gazdaságokat „garantáltan” eléri a recesszió.

David Kostin vezette Goldman csapata elmondása szerint „az Egyesült Államok gazdaságának növekedési útja továbbra is bizonytalan, azonban Európa gazdasági helyzete borzasztó, a recesszió garantált.”

„Az amerikai részvénypiacokkal kapcsolatos aggályok ellenére úgy gondoljuk, hogy az amerikai börze magasabb abszolút, kockázattal korrigált hozampotenciált kínál, mint a recesszió sújtotta európai piacok” -írták közleményükben.

A Goldman az amerikai kitettséget részesíti előnyben, a jelenlegi időszak kihívő az európai üzleti élet számára. Különösen nagy fejtörést okoz az európai vállalatok számára a gáz- és energiaválság, a szárnyaló infláció és a monetáris szigorítás az országok jegybankjai részéről. Dollárban kifejezve a Stoxx Europe 600 teljesítményei elmaradt idén az S&P 500-tól.

A Goldman 100%-ban belföldre értékesítő hazai vállalatokból álló portfóliója felülteljesítette azt a kosarat, melyben olyan vállalatok szerepelnek, akiknek bevételének jelentős része Európából származik.

US companies with domestic exposure outperform firms with high Europe sales
(www.bloomberg.com)

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Shutterstock