Az üzemanyagköltségek csökkentésének hírére az olajpiacok élesen lefordultak

Az olajárak szerdán nagyot zuhantak Joe Biden amerikai elnök tervének hírére. Az árfolyamok megszelídítése érdekében a járművezetők üzemanyagköltségeinek csökkentését vetette fel. Szintén a medvepiacot táplálják a közelmúltbeli jegybanki kamatemelések utáni potenciális gazdasági recesszióval kapcsolatos aggodalmak. Egyre nagyobb különbséget regisztrálhatunk a két referenciaérték között. Bő egy héttel ezelőtt még mindketten 120 dollárnál voltak, azóta viszont egyre nagyobb szakadék kezdett kialakulni. A WTI nagyobb mértékben csökkent ez idő alatt, és egy hét után több mint 15 dollárt esett értéke. A Brent is ebbe az irányba halad, bár a veszteségeinek értéke 12 dollár körül jár. A piacnak azonban nagy megkönnyebbülés, hogy újra a 100 dolláros határ felé vették az irányt, hiszen már közel voltak a háború kezdetekor érzékelt 130 dolláros értékekhez. Az elemzők akkor még új rekordokat jósoltak a szűk kínálat miatt, azonban a piaci szentiment azóta gyökeres fordulatot vett. A szerdai nagy zuhanás után a WTI 104, míg a Brent 109 dollárba kerül hordónként. Bár a nap végére volt egy kisebb korrekció, de a veszteségek nagy részét megtartották.

(www.shutterstock.com)

Biden nagy lépésre készül

Az olajárak gyakran együtt mozognak a részvényekkel, amelyek szintén nagy pofont kaptak, miközben a befektetők felmérték, hogy a szárnyaló infláció lehűtésére tervezett kamatemelések miként akadályozhatják meg a gazdasági fellendülést. Hiába enyhítik a pandémiás korlátozásokat, a gazdaságoknak megint csak egy újabb kihívással kell szembenézniük. A recessziós félelmek miatt a fekete arany árfolyama is délnek indult. Biden fontolgatja, a benzinre vonatkozó 18,4 cent per gallon szövetségi adó három hónapos felfüggesztését. Ennek híre mozgatta meg annyira a piacokat a szerdai kereskedés során. Mindkét nagy párt törvényhozói ellenállást mutattak a szövetségi adó felfüggesztésével szemben. „Míg az alacsonyabb fogyasztói árak bullish keresleti jelnek tekinthetők, az adócsökkentés további elvárásokat is kiválthat a piactól, hogy a Biden-adminisztráció további intézkedéseket fog tenni az energiaárak lehűtése érdekében,” jelentette ki Stephen Brennock, a PVM elemzője.

Az energiába idén befektetendő 2,4 trillió dollár rekordmennyiségeket tartalmaz a megújuló energiaforrásokra, de nem elegendő mennyiséget a kínálati rés megszüntetésére és az éghajlatváltozás kezelésére.

Forrás: investing.com

Címlapkép: Shutterstock