Az infláció júliusban a várakozásoktól gyengébb mértékben, 8,5 százalékkal emelkedett

A március közepén elindult csökkenésnek lassan egy hónapja nyoma veszett, azonban nem mondhatnánk, hogy nagyon fényesek volnának az aranypiacok. Bár az elmúlt hónap az emelkedésről szólt a több mint 300 dolláros esés nagy részét még nem tudta visszaszerezni a sárgafém. Már biztosabb talajon áll, mint pár héttel ezelőtt, ezt már ki lehet biztosan jelenteni. Nem csoda, hogy a helyreállás lassú ütemű, hiszen a globális inflációs problémák továbbra is arra késztetik a Fed-et, hogy agresszív kamatemelésekkel hűtsék le az inflációs nyomást. Ennek következtében viszont bármilyen emelkedés az árfolyamban korlátozva van. Mindent figyelembe véve jó eredménynek mondható az a 120 dolláros emelkedés, amit az elmúlt hónapban láthattunk a sárgafémtől. Sikernek számít továbbá az 1800 dolláros szint meghódítása, illetve megtartása. A dollár index a szerdai napon tovább csökkent ez segített az 1800-as szint felett maradni az aranynak annak ellenére, hogy a CPI számok bejelentése előtt kissé megfagyott a levegőt a piacon.

Az aranypiacok küzdenek a lendület fenntartásával

Az aranypiacok nagyot küzdöttek a szerdai kereskedés során a CPI adatok megjelenését követően. Jó hír, hogy az inflációs adatok a várakozások alá estek, ezzel reményt adva kevésbé agresszív Fed politikára, illetve a dollár is szignifikáns mértékben esett. Ennek ellenére fennáll az 1800-as szint elesése, amely elég borús időszakot hozhat az aranypiacokra. A 1815-ös szint egy ellenállás szerepét vette fel, és úgy tűnik, hogy innen egy visszahúzódás vár a piacokra. A fogyasztók által a különböző árukért és szolgáltatásokért fizetett árak júliusban 8,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel ezelőttihez képest, ami lassuló ütem az előző hónaphoz képest. Ez nagyrészt a benzinárak csökkenése miatt következett be. Az élelmiszer-index ugrása a 12 hónapos növekedést 10, 9 százalékra emelte, ami 1979 májusa óta a leggyorsabb ütemű növekedést jelentette.

(www.shutterstock.com)

Az arany jelenlegi értéke 1812 dollár, miután a szerdai napot elenyésző 0,24 százalékos mínuszban zárta, azok után, hogy 1824 dollárig is felemelkedett.

Forrás: cnbc.com; fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock