Jó hír a kutakon, tovább csökken a fekete arany árfolyama

A szerdai kereskedés szignifikáns szakadékot alakított ki a jelenlegi árfolyam és a 100 dolláros határ között. Mindkét referenciaérték február óta nem látott szintre esett, miután az amerikai adatok azt mutatták, hogy a múlt héten váratlanul megugrottak a nyersolaj-és a benzinkészletek. Ezen felül a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete beleegyezett abba, hogy a napi termelését 100 000 hordóval növelje, amely a globális olajszükséglet 0,1 százaléka. Az OPEC és szövetségesei, köztük Oroszország, folyamatosan emelték a kitűzött célt, de küzdöttek ezek elérésében, mivel a legtöbb tagnak nem maradt szabad kapacitása. A mostani emelés az eddig megszokottól sokkal kisebb, a szeptemberi hónapra, azonban az emelés híre további gyengélkedést indított el a nyersolaj árfolyamában. A globális energiapiac továbbra is ellátási hiányokkal küzd.

Úgy tűnik, hogy az OPEC azért ellenáll a kibocsátás növelésére irányuló felszólításoknak, mert a nyersolaj kereslet kilátásai továbbra is csökkennek. A világ küzd a folyamatban lévő globális energiaválsággal, de nem számíthat segítségre az OPEC-től.

Az elemzők korlátozott csökkenéssel számolnak

Az olajpiac rövid távon továbbra is szűk marad, ami azt jelenti, hogy korlátozott a csökkenés mértéke. Bár a recessziós félelmek a dollár és a kereslet gyengélkedése, az OPEC ígérete mind nyomást helyeznek az olajra, és a medvék malmára hajtják a vizet, a kínálati szűkösségről nem lehet megfeledkezni.

Annak ellenére, hogy pár hónappal ezelőtt még a 130 dolláros, 2009 óta nem látott magasságokban voltunk, fellélegezhetünk már most is, hiszen az árak bekerültek a 100-as szint alá. Bloomberg interjújában Amos Hochstein, a Fehér Ház globális energiabiztonsági tanácsadója elmondta, hogy a gáz- és olajáraknak még alacsonyabbra kell majd ereszkedniük, és az amerikai és az OPEC termelőknek növelniük kell a mennyiségeket. Már 50 napja csökkennek folyamatosan a benzinárak az Egyesült Államokban, lehetővé téve az átlagos nemzeti benzináraknak a gallononként 5 dollár feletti értékről, hogy 4,16 dollárra süllyedjenek. A Biden-adminisztráció további csökkenések előidézésén dolgozik majd.

A csütörtöki korai kereskedés során további csökkenést jegyeztek fel a referenciaértékek, ennek értéke azonban nem haladja meg a 0,20 százalékot sem. Az írás pillanatában a Brent értéke 96,67 dollár, a WTI pedig 90,72 dolláron tartózkodik.

Forrás: oilprice.com; reuters.com