Az ázsiai tőzsdeindexek többsége gyengült hétfőn a kínai külkereskedelmi adatok nyomán erősödő gazdasági növekedési aggodalmak miatt. A Nikkei index pozitív és negatív értékek között ingadozott nap közben szűk mozgási sávon belül.

Az ázsiai tőzsdeindexek többsége gyengült hétfőn a kínai külkereskedelmi adatok nyomán erősödő gazdasági növekedési aggodalmak miatt. A Nikkei index pozitív és negatív értékek között ingadozott nap közben szűk mozgási sávon belül.


Az április-júniusi negyedévben a várt 0,6 százalékos növekedés helyett mindössze 0,3 százalékos növekedést mutató japán GDP-adat ugyanakkor nem hagyott mély nyomot a tőzsdei árfolyamokon. A tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei 225 index 6,29 ponttal, 0,07 százalékkal 8885,15 pontra csökkent, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index viszont 0,16 ponttal, 0,02 százalékkal 746,95 pontra emelkedett.

Az erősödő részvények csoportját a biztosítási, a kiskereskedelmi és precíziós gépgyártó ágazatok papírjai vezették, a vesztesek csoportjának élére pedig a tengerhajózási, az olaj- és szénipari, valamint az építőipari ágazatok képviselői kerültek.

A szöuli tőzsde ötnapos emelkedési szakaszt zárt le veszteséggel hétfőn. A Kospi index 13,96 ponttal, 0,72 százalékkal 1932,44 pontra esett.

A legnagyobb veszteségeket a tőzsde vezető papírjai szenvedték el. A Samsung Electronics például 1,71 százalékkal, az LG Electronics pedig 2,65 százalékkal esett.

A tokiói és a szöuli tőzsdék zárásakor a hongkongi Hang Seng index 0,37 százalék, a sanghaji Composite index 0,94 százalék, a sencseni Composite index 1,27 százalék veszteséget mutatott, miközben a szingapúri Straits index 0,19 százalékkal, a Kuala Lumpur-i KLCI index 0,14 százalékkal emelkedett, a jakartai Composite index pedig 0,15 százalékkal gyengült.