Nemi diszkrimináció miatt perelte be az amerikai belbiztonsági minisztériumot egy férfi különleges ügynök – közölte pénteken több amerikai médiaforrás.

Nemi diszkrimináció miatt perelte be az amerikai belbiztonsági minisztériumot egy férfi különleges ügynök – közölte pénteken több amerikai médiaforrás.James T. Hayes azt állítja, hogy Janet Napolitano belbiztonsági miniszter mellőzte őt egy nő miatt, akivel a tárcavezetőnek “régóta fennálló kapcsolatban volt”, és hogy a tárca egyfajta női “klubházzá” alakult át, ahol megalázzák azokat az alkalmazottakat, akik nem a gyengébb nemhez tartoznak. A minisztérium megalapozatlannak nevezte a vádakat.

Hayes, aki az Obama-kormányzat megalakulása előtt a bevándorlási és vámhivatal (ICE) fogva tartási és kitoloncolási műveleteit irányította, azt állítja, hogy fokozatosan mellőzték és háttérbe szorították a saját területén. Panaszai alapvetően Napolitano két kinevezettjével, Suzanne Barr-ral és Dora Schriróval kapcsolatosak, akik 2009 februárjában kerültek a minisztériumhoz.

Hayes azt állítja, hogy a különleges tanácsadóként felfogadott Schriro alkalmatlan volt a beosztására, mert sohasem szerzett tapasztalatot a szövetségi szintű bűnüldözésben. A különleges ügynök szerint a nő, aki – közelebbről nem részletezett – viszonyban áll a miniszterrel, elkezdte átvenni az ő feladatköreit.

A perirat szerint Hayest félreállították Schrirónak a Napolitanóval ápolt “kapcsolata miatt és azért, mert ő nem nő”. A dokumentumban az áll, hogy a különleges ügynök szerint Barr egyfajta “klubházszerű atmoszférát” alakított ki a belbiztonsági minisztériumban, célja “a férfi alkalmazottak megalázása és megfélemlítése volt”.

Barr például állítólag a férfi illemhelyre vitette ki három férfi alkalmazott teljes irodái felszerelését, és többször tanúsított “szexuálisan sértő magatartást”. Hayes szerint egyebek között azzal, hogy egy szexuális aktusról “sikítozott” egy férfi alkalmazott szállodai szobájában. Ugyancsak az erősebb nem egyik képviselőjével fordult elő, hogy Barr “titokban” elvette tőle a mobiltelefonját, és arról érzelmes és erotikus tartalmú üzeneteket küldözgetett a főnöknőjének.

A felperes szerint Barr telefonos konferenciabeszélgetéseken tárgyalta ki az ő lehetséges kirúgását, miután Schriro átvette a feladatköreit. Hayest New Yorkba helyezték át az ICE washingtoni irodájától, ahol egyébként 8500 ember főnöke volt, 2,5 milliárd dolláros költségvetéssel. A férfi ellen 2009-ben hat szabályzatszegési eljárást folytattak le, de ezekben kivétel nélkül tisztázta magát.

Hayes több mint 330 ezer dollár kártérítést követel. Schriro már nem dolgozik a belbiztonsági minisztériumban, biztosként szolgál a New York-i büntetés-végrehajtásánál. Korábban Arizonában dolgozott hasonló területen; ebben az államban akkor Napolitano volt a kormányzó. Barr még mindig a tárcánál van, ő az ICE személyzeti főnöke.