Az Audi megerősítette, hogy 2026-tól részt vesz a Forma-1-ben.

A luxusmárka várhatóan a Sauberrel köt össze, bár eddig csak azt jelentették be, hogy 2026-tól gyártanak motorokat. A Volkswagen tulajdonában lévő Audi és Porsche F1-be való belépése a sportág egyik legjobban őrzött titka volt az elmúlt hónapokban, és az Audi volt az első, aki megerősítette terveit a hétvégi Belga GP előtt. Az Audi korábban a McLarennel való partnerséggel volt kapcsolatban, de a hírek szerint a Sauber felé fordították figyelmüket, akik jelenleg az Alfa Romeo égisze alatt futnak, de más márkákkal is tárgyalásokat folytattak.

Az Audi, amelynek bejelentése hetekkel a 2026-os motorszabályok megerősítése után érkezett, saját motorfejlesztést tervez, a futóművet pedig várhatóan továbbra is a Sauber svájci bázisán fejlesztik majd. “Nagy örömmel üdvözlöm a Forma-1-ben az Audit, egy ikonikus autómárkát, úttörőt és technológiai innovátort” – mondta Stefano Domenicali, az F1 elnöke. “Ez egy fontos pillanat sportágunk számára, amely rávilágít arra, hogy milyen hatalmas erővel rendelkezünk, mint globális platform, amely folyamatosan növekszik. Ez egyúttal nagy elismerése annak, hogy a fenntartható üzemanyaggal működő hibrid motorokra való áttérésünk 2026-ban a jövő megoldása az autóipar számára. Mindannyian nagyon várjuk már, hogy az Audi logóját a rajtrácson lássuk, és hamarosan további részleteket fogunk hallani tőlük a terveikről.”

A Volkswagen német riválisa, a Mercedes az elmúlt évtized nagy részében uralta az F1-et, de a gyártóóriás korábban nem vett részt a sportban. A Porsche várhatóan a Red Bull-lal fog összekapcsolódni, akikkel már évek óta kapcsolatban állnak, és akiknek saját Powertrains divíziójuk van, amely a 2026-os változásokra összpontosít.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/26/audi-confirms-formula-1-entry-from-2026-as-sport-welcomes-volkswagen-brand.html