A Nio 6711 darab járművet szállított le májusban, az XPeng 5686 darabot.

Az autóipari szereplőkre egyre nagyobb kihatással van a globális chiphiány. A Nio kínai elektromos autógyártó cég májusban kevesebb járművet tudott legyártani a globális chiphiány miatt, az XPeng eladási számai magasabbak májusban, mint áprilisban voltak.

Nio:

A kínai elektromos autógyártó Nio 6711 darab járművet adott el májusban, ami 95.3%-os emelkedést jelent tavaly májushoz képest. Noha, 5%-kal kevesebb mint az áprilisban értékesített autók száma.

 „Májusban a társaságunk működését néhány napig jelentősen hátráltatták az ellátási láncból fakadó problémák és a globális chiphiány.”-áll a Nio közleményében. William Li vezérigazgató szerint a Nio modellek iránti kereslet továbbra is kifejezetten magas.

„A jelenlegi tervek alapján a képesek leszünk felpörgetni a júniusi szállítások számát, ezzel pótolva a májusi kiesést.” A Nio megerősítette a második negyedévre vonatkozó előrejelzését, mely szerint 21-22 ezer járművet terveznek leszállítani a három hónapos periódus során.

Május 31-ig a Nio három modelljéből, az ES8-ból, az ES6-ból és az EC6-ból összesen eddig 109 514 darabot értékesítettek. A májusi eladási számok közzététele után a Citi felértékelte a részvényt, „hold” helyett „buy” minősítésre.

XPeng:

A rivális kínai elektromos járműgyártó XPeng 5686 autót szállított le májusban, ami 483%-os növekedést jelent az előző évhez képest és 10%-os növekedést jelent áprilishoz képest. A társaság a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a második negyedévi szállítások száma várhatóan 15 500 és 16 000 darab között lesznek.

Májusban rekordmagas, 3797 darabot értékesített a P7 nevű sportszedánjukból. A G3 típusú SUV-ból májusban 1889 darabot adtak el. A gyártó néhány hete mutatta be az autonóm vezetési platformmal felszerelt új szedánját, a P5-öt, amely az XPeng várakozása szerint „piacvezető” lesz.

„A nehézségek ellenére egy kifejezetten erős hónapot zárhattunk. Nagyon izgalmas a P7 modell sikereit látni. Azt gondolom, hogy magabiztosak lehetünk, hogy valóban el fogjuk érni a második negyedévre vonatkozó előrejelzésünket.” mondta Brian Gu, az Xpeng Motors elnöke a CNBC-nek kedden.

Május 31-ig az XPeng összesen 24 173 darab járművet tudott leszállítani, ez 427%-os növekedést jelent 2020 azonos időszakához képest.

A hírek hatására mindkettő EV gyártó részvénye felpattant már a kereskedés előtti pre-marketben.